ARCANGELO CORELLI. CONCERTO GROSSO EN D MAJOR, OPUS 6, Nº 4

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Arcangelo Corelli (1653 – 1713) va ser un dels més importants músics i compositors barrocs italians entre els segles XVII i XVIII.

Era fill d’una de les famílies més importants de Fusignano, la seva ciutat natal, i ja de petit va estudiar violí.

Amb disset anys passa a ser membre de l’Acadèmia Filharmònica de Bolònia. Cinc anys després s’establiria a Roma on va ser allotjat per el cardenal Ottoboni, nebot del papa Alexandre VIII. Va ser en aquesta ciutat on obtindria una fama extraordinària com violinista, fama que va sobrepassar fronteres: la reina Cristina de Suècia el va fer el seu protegit.

Va continuar escalant: el 1682 es va convertir en el primer violinista de l’orquestra de capella de l’església de Sant Lluís dels Francesos, l’església de la comunitat francesa a Roma. El 1684 va ingressar a la Congregazione dei Virtuosi di Santa Cecilia. El 1700 era ja el primer violinista i director de concerts del Palau de la Cancelleria. Gaudia de tal fama que el 1706 va entrar a l’Acadèmia de l’Arcàdia, una altíssima distinció en aquella època.

Corelli està considerat com un dels grans precursors de la sonata preclàssica i és el representant per excel·lència del concerto grosso, tècnica que va adquirir degut a les innovacions del compositor Alessandro Stradella.

La música de Corelli va exercir una gran influència en els compositors alemanys, especialment en Bach i Haendel (a aquest últim el va conèixer personalment).

Doncs res millor que escoltar un dels seus concerti grossi, concretament el concert en D major, opus 6, nº 4. L’oferim complet amb tots els seus moviments que en conjunt sumen uns deu minuts.

Està interpretat per el grup musical de San Francisco, Estats Units, Voices of Music.

 

Arcangelo Corelli, un dels més grans violinistes i compositors italians entre final del segle XVII i començament del XVIII.

Té especial fama per haver sigut el compositor dels concerti grossi que malauradament no va arribar a veure publicats perquè es van editar per primera vegada a Amsterdam el 1714 quan feia un any que ell havia mort a Roma.

 

El grup musical de San Francisco, Estats Units, Voices of Music. Aquí els veiem al complet.

El seu web és https://www.voicesofmusic.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: