ARIANNA SAVALL. EL MARINER

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Arianna Savall, és filla de Jordi Savall, el gran mestre de la viola de gamba.

Va estudiar cant i arpa al Conservatori de Terrassa i va completar formació a Toulouse i Basilea, la ciutat on va néixer.

Ha tocat i cantat al costat del seu pare durant anys encara que actualment ho fa amb un grup fundat per ella mateixa. Es reconeguda internacionalment com arpista, compositora i cantant (la seva mare, Montserrat Figueras, també ho era i formava igualment part del grup de Jordi Savall).

Arianna Savall interpreta El mariner, una cançó popular d’origen català del segle XVI-XVII, temps inscrits dins el període de la Decadència, en el que, tot i la davallada en la producció d’una literatura de qualitat, destaquen les cançons en la literatura popular.

És anònima i s’ha anat modificant a causa de la transmissió oral, és a dir, el poble la cantava i la coneixia però ningú la va redactar per escrit. Aquest fet dificulta que en puguem conèixer l’autor i la data de creació. Els temes tractats en aquest tipus de poesia són sobretot situacions de la vida quotidiana, ja que eren molt pròxims a la gent del poble:

“A la vora de la mar n’hi ha una donzella (bis) que brodava un mocador, que és per la reina (bis) veu venir un galió tot vora terra (bis) veu venir un mariner que una nau mena (bis) Mariner bon mariner. Mariner, bon mariner que en porteu seda. (bis) De quin color la voleu. blanca o vermella? (bis) Vermelleta la vull jo, que és millor seda. (bis) Vermelleta la vull jo, que és per la Reina. (bis) Mariner bon mariner”.

La versió que en fa Arianna Savall és per tancar els ulls i deixar-nos portar per la seva veu i arpa (si no fos perquè ens perdríem les pintures de Sorolla…). Una peça molt mediterrània.

Arianna Savall i Figueras és soprano, compositora i arpista.

El seu web és: http://www.ariannasavall.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: