ARIANNA SAVALL. TARANTEL.LA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –Lucas Ruiz de Ribayaz va ser un musicòleg del segle XVII. Ell era de Santa María Ribaredonda, de la provincia de Burgos.

Se sap que va entrar a la Colegiata de Villafranca (Lleó) on va rebre ordres menors i educació musical. Posteriorment va entrar al servei dels comtes de Lemos i Andrade. Al cap d’uns anys, tornem a saber d’ell però ja no a Espanya sinó a Lima on va anar seguint al comte de Lemos quan aquest va ser nomenat virrei del Perú.

Va ser en tornar a Europa quan apareix la seva única obra coneguda, datada del 1677:  Luz y norte musical para caminar por las cifras de la guitarra española y el arpa. Aquesta obra és un tractat de 168 pàgines en les quals Ruiz de Ribayaz presenta no solament un conjunt de composicions per guitarra i arpa sinó que també dóna una sèrie d’explicacions tècniques per tocar i adornar la seva música.

Aquest tractat té a més un interès adicional perquè presenta composicions que tenen una factura que està allunyada dels estils francès i italià que dominaven en aquella època, manifestant influències no solament hispàniques sinó també sud-americanes (l’estada al Perú li va aprofitar).

La música barroca de Ruiz de Ribayaz estava destinada a ser interpretada per arpa o guitarra, que eren instruments que ell tocava, i hi podem trobar diverses danses d’aquells temps: cercaviles, folias, sarabandes o tarantel.les, com la del vídeo.

La peça es interpretada per Arianna Savall, que és filla de Jordi Savall, el gran mestre de la viola de gamba.  Arianna va estudiar cant i arpa al Conservatori de Terrassa i va completar formació a Toulouse i Basilea, la ciutat on va néixer.

Ha tocat i cantat al costat del seu pare durant anys encara que actualment ho fa amb un grup fundat per ella mateixa. Es reconeguda internacionalment com arpista, compositora i cantant (la seva mare, Montserrat Figueras, també ho era i formava igualment part del grup de Jordi Savall).

El vídeo data de l’any 2002, època en que tocava en el grup format pel seu pare, encara que en aquesta peça (enregistrada a l’església de Plouaret, dins del marc del Festival de Lanvellec a França) , per les seves característiques, només és acompanyada per Pedro Esteban, un altre col.laborador habitual de la família Savall, amb la pandereta.

 

Arianna Savall i Figueras és soprano, compositora i arpista.

El seu web és: http://www.ariannasavall.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: