ARTEMISIA GENTILESCHI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La pintora Artemisia Gentileschi (autoretrat).

Judit i la seva donzella Abra, per Artemisia Gentileschi.

El treballat del turbant d’Abra.

L’empunyadura i les joies.

Els cabells i l’expressió de Judit. 

 

La pintora romana Artemisia Gentileschi (1593 – 1654) va ser la primera dona que va ser admesa a l’Acadèmia del Disegno de Florència, la mateixa en la que es va formar Miquel Àngel.

Artemisia va ser introduida a la pintura al taller del seu pare -Orazio Gentileschi, un dels grans representants de l’escola pictòrica romana de Caravaggio- mostrant un gran talent. Als 19 anys, donat que l’accès a l’ensenyament de les acadèmies professionals de Belles Arts estava prohibit a les dones, el seu pare li va posar un preceptor privat, Agostino Tassi.

La noia va ser violada per Tassi, fet que va marcar tant la seva vida com el seu art. El judici que se’n va derivar va ser de coneixement públic i la manca de càstig al violador va aixecar suspicàcies i rebuig per part d’altres artistes. Ella va fer un relat descarnat de la violació, el va haver d’explicar més d’una vegada davant la justícia i va ser sotmesa a humiliants revisions ginecològiques per confirmar la seva història perquè la seva declaració va ser posada en dubte.

Poc després de que això passés, Artemisia es va casar buscant retrobar l’equilibri emocional i es va instal.lar amb el seu marit a Florència. Es aquí on va obtenir un gran èxit sent la primera dona -com dèiem abans- en ingressar a l’Academia del Disegno i va arribar a ser pintora de la cort.

Es d’aquesta època que va pintar (al 1619) Judit i la seva donzella, quadre marcadament caravagista, amb les dues figures de Judit i d’Abra, la donzella, representades de molt a prop en un enquadrament estret il.luminades per una llum d’espelma que prové de la seva esquerra. D’aquesta manera, Artemisia tornava al tema d’un quadre anterior, Judit decapitant Holofernes, on deixava anar el desig de venjança que encara tenia després de la seva violació.

Segons explica la Biblia, el rei de Babilònia, Nabucodonosor, va enviar al seu general Holofernes a venjar les nacions que s’havien negat a ajudar el seu regne. El general va posar setge a Bethulia i la ciutat estava a punt de rendir-se però va ser salvada per Judit, una bella vídua jueva que es va introduir al campament d’Holofernes, va compartir un banquet amb ell i el va emborratxar. Judit el va decapitar mentre dormia i, segons s’explica, ella va tornar a Bethulia amb el cap del decapitat i els jueus van acabar guanyant als assiris.

El quadre mostra l’instant en el que les dues dones es preparen per deixar la tenda del general amb la por de ser descobertes pels soldats. Abra sosté, com si fos la bugada, el cistell en el que ha posat el cap tallat d’Holofernes. Judit encara empunya, recolzant-la a l’espatlla, l’espasa amb la que ha realitzat la venjança; amb l’altra mà, posada com un gest còmplice sobre l’espatlla de la donzella, sembla voler-la contenir, com torbada per un soroll exterior.

Aquesta pintura protagonitzada per dues dones valentes està entre les millors d’Artemisia: es esplèndida la tensió del rostre de Judit, marcada per una mirada preocupada que es torna cap a la sortida de la tenda, i d’un floc de cabells que s’escapen del seu refinat pentinat.

La representació de l’empunyadura de l’espasa està minuciosament feta així com les joies que adornen l’heroïna jueva. L’ampli turbant d’Abra recreat amb diverses tonalitats de blanc i groc denoten la influència de l’aprenentatge al taller del seu pare.

Durant segles, diverses obres d’Artemisia van ser atribuïdes a d’altres artistes -homes- fins que al segle XX la seva figura va ser recuperada i reconeguda la seva vàlua.

Potser sense proposar-s’ho i empesa per les circumstàncies, es va convertir en la primera artista feminista pel seu estil cru allunyat dels models establerts de femineïtat de l’època, sent capdavantera en molts aspectes. Per això avui, Dia Internacional de la Dona, mereix ser especialment esmentada.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: