ARTURO PÉREZ-REVERTE. SIDI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Arturo Pérez- Reverte ha tornat i ho ha fet allunyant-se de la història contemporània per traslladar-nos aquesta vegada al segle XI en la seva nova novel.la Sidi.

Es tracta de l’aventura d’un guerrer desterrat, Ruy Díaz, el Cid, una narració sobre exili i frontera sobre un home que lluita per sobreviure en un territori hostil i de forces contraposades. Ha de cavalcar amb els seus sequaços que el respecten i el segueixen. Els seus fets d’armes i caràcter l’acabaran convertint en una autèntica llegenda viva.

En un territori turbulent es veu obligat a buscar-se la vida, primer amb el seu rei de Castella i Lleó, Alfons VI, però després se’n va amb el català Ramon Berenguer II qui el rebutjarà, cosa de la que s’acarà penedint perquè el va derrotar i capturar dues vegades. Així que no veient-se acceptat, Ruy Díaz se’n va a les ordres d’un rei musulmà, al-Muqtadir, que sí que el vol.

La novel.la de Pérez-Reverte ens mostra un món de genets que es persignaven abans d’entrar en combat i que pràcticament havien de vendre’s la vida per poder menjar. Eren professionals de la frontera que lluitaven amb crueltat. No eren necessàriament mala gent perquè tampoc eren aliens a la compassió, però havien de ser durs perquè vivien en un context molt dur.

L’escriptor de Cartagena ens dóna la seva visió personal de El Cid -Sidi- en una obra que li va prendre un any i mig de feina. Ha pretès netejar el personatge de les contaminacions del franquisme quan es parlava d’ell com “l’espasa de la cristiandat”,  “el martell dels musulmans” o “el precursor de les Creuades”. El col.loca en una frontera, una zona buida al voltant del Duero, un lloc fronterer que com a tal estava sotmès a incursions d’uns i d’altres, una zona molt despoblada doncs la gent tenia por de viure allí, de manera que solament anaven a parar els desgraciats, aquells que no tenien res; arribaven, agafaven un tros de terra, els frares muntaven un petit monestir… i també hi havia aventurers vividors que robaven, que saquejaven i que assaltaven la gent. I, per descomptat, també es produïen incursions mores i cristianes. En definitiva, ens ofereix un paisatge fronterer ampli, perillós i apassionant, ple de gent perillosa.

Aproximadament una quarta part de la narració té una base històrica, la resta es correspon solament amb la llegenda fonent-ho en un relat per al qual l’autor ha manegat fonts tant cristianes com musulmanes.

En qualsevol cas, l’objectiu de l’obra no és narrar la llegenda sinó explicar com una persona pot arribar a ser una llegenda; com un infançó desterrat, caigut en desgràcia, expulsat de la seva terra, seguit per quaranta cruels guerrers, aconsegueix en un any, primer sobreviure i després arribar a ser llegenda, quins són els mecanismes de lideratge que és capaç de generar aquest personatge.

El resultat de Sidi és una novel.la realista, escrita amb estil elegant que denota un gran maneig de la llengua castellana. Es també un cant al desterrament d’un home corrent abans de caure en la llegenda. Les seves aventures són una premonició de la cultura dels cavallers errants que més tard seran elogiats per la literatura.

 

Arturo Pérez-Reverte sosté un volum de l’Encyclopédie original que guarda la Real Academia Española.

Aquest escriptor, reporter de guerra i acadèmic, té un currículum impressionant. Amb més de vint milions de lectors en tot el món, moltes de les seves obres han sigut portades al cine i a la televisió.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: