ÁSTOR PIAZZOLLA. OBLIVION

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Ástor Piazzolla (1921 – 1 992) va ser un compositor argentí i músic bandoneonista considerat com un dels més importants, especialment pel que fa al tango.

Va néixer a Mar del Plata però es va criar a Nova York. El seu pare li va regalar un bandoneó, instrument que va començar a tocar, doncs, des de molt jove.

Va prendre classes de música amb el compositor Alberto Ginastera i va guanyar el concurs Fabien Sevitzky, cosa que li va permetre finançar-se un viatge a Europa per estudiar harmonia, música clàssica i contemporània amb la compositora francesa Nadia Boulanger.

Es va iniciar tocant i fent arranjaments orquestrals pel compositor i bandoneonista argentí Aníbal Troilo.

Piazzolla va començar a fer innovacions en el tango tant a nivell de ritme com d’harmonia i va ser molt criticat pels ortodoxes.

Quan en els anys cinquanta i seixanta els tradicionalistes van dir que el que ell feia no era tango i que era un “assassí de l’estil”,  Piazzolla va respondre que el que feia era música contemporània de Buenos Aires, una manera elegant de dir que estava renovant el tango. Tot i això, les emissores de ràdio no acostumaven a programar les seves peces i molts comentaristes criticaven l’estil considerant-lo un músic irrespectuós que es limitava a fer música híbrida. Com es veu, les ortodòxies musicals poden anar molt més enllà de la clàssica.

Però amb el pas del temps, la feina de Piazzolla va començar a ser reivindicada per intel·lectuals i músics de jazz i rock així com per nous referents del tango, i actualment se’l considera com un dels músics argentins més importants del segle XX. S’ha de dir que Piazzolla no solament feia tangos sinó que també va compondre música per a prop de quaranta pel·lícules.

Una de les seves peces més famoses és Oblivion (Oblit), se n’han fet un munt de versions i per tot tipus d’instruments, no solament pel bandoneó que ell tocava. En aquest vídeo, el grup Elegia en fa una versió a base de violí (Natalia Shkil i Mars Yamalov), contrabaix (Sergey Shkil) i piano (Elvira Yamalova). El vídeo ve acompanyat d’una animació a càrrec de Ryan Woodward, dibuixant i professor de la universitat Brigham Young de Utah, Estats Units.

 

Ástor Piazzolla, renovador del tango, amb el seu bandoneó.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Els Elegia. No és un grup tancat. Amb ell col·laboren diversos artistes (músics i cantants) i es dediquen no solament a interpretar sinó també a la docència musical.

El seu web és http://elegia.es/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: