AYOBAMI ADEBAYO. QUEDA’T AMB MI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Yejide és una jove que fa poc que ha fet els vint anys. No és una camperola nigeriana que s’hagi de casar per la força amb qui li diguin sinó que és una noia moderna que va a la universitat i que té molt clars quins son els seus dret en la tradicional societat del seu país en els anys vuitanta. Ella vol treballar, guanyar-se la vida i crear una família monògama a l’estil occidental. I troba un amor a primera vista, Akin, un jove que està disposat a respectar els seus desitjos comprometent-se a no casar-se amb ninguna altra dona, i fins i tot li dóna diners -treballa de banquer- perquè es munti un petit negoci. Yejide no troba ninguna oposició a la seva família a aquesta decisió donat que la seva mare va morir en el part i el seu pare també va morir anys després.

Després de casats, els problemes comencen quan no arriben els fills, fet que socialment i familiarment es considera una catàstrofe. per això, Akin accedirà a casar-se gairebé d’amagat amb una segona esposa. Indignada i gelosa, Yejide sap que l’única manera de salvar el seu matrimoni serà aconseguir quedar-se embarassada i ho intenta tot, des de consultes mèdiques fins a durs pelegrinatges passant per pregàries a Déu. Però Akin guarda un secret que si es sabés, convertiria la seva existència en un infern i per això calla, mentre que Yejide passa per ser l’única culpable de la sequera que els dos afronten. Finalment, ella es veu abocada a la desesperació i la traïció.

Queda’t amb mi és el debut literari d’Ayòbámi Adébáyò en el que ens narra les grans dificultats amb les que viu un matrimoni que no pot tenir fills. Una desgràcia que comporta una culpa fora de mida i el menyspreu. Una de les frases que pronuncia un dels personatges de la novel.la ja ho diu tot: “Les dones fabriquen fills i si tu no pots, ets un home. Ningú t’hauria de dir dona”.

La transició entre la tradició i la modernitat és també un dels temes de la novel.la doncs la història transcorre durant un quart de segle, temps suficient perquè puguem valorar el desenvolupament personal dels protagonistes i la evolució política de Nigèria.

La tècnica narrativa d’Adébáyò és molt rica en recursos, sap gestionar bé el conflicte personal que ens explica i administra la tensió narrativa amb perícia. Amb gran sensibilitat i de forma senzilla, carrega contra la primitiva percepció de la maternitat que no deixa espai per la llibertat sinó més bé per la simple abnegació i fins i tot esclavitud.

Amb encert va tornant la veu narrativa entre Yejide i Akin per introduir-nos en les raons de cada un i reflectir la falsa igualtat de condicions que té una parella en aquest context. Amb aquesta alternança de veus s’aconsegueix que el lector s’impliqui més en els dos personatges i que els comprengui millor.

Una altra singularitat de la novel.la és el seu folklore alimentat per les faules nigerianes que tant Yejide com Akin van escoltar quan eren nens i esperen transmetre a la seva descendència. Son contes de pocions màgiques i animals parlants amb antiquades moralitats que continuen marcant els costums del país.

També cal esmentar la bellesa del paisatge africà que es reflecteix, els colors dels vestits i de les cases, i les fragàncies de la  natura i les olors de les espècies i el menjar.

L’obra aconsegueix que el lector senti la dura càrrega de ser dona i de la opressió d’haver de ser mare obligatòriament per sentir-se completament realitzada; però no solament es redueix a això el llibre, també és un retrat molt àcid del matrimoni i de la institució de la família.

Queda’t amb mi ens deixa una història de dos personatges que s’enfronten desesperadament a les frustracions i les pèrdues que la vida els imposa mostrant-nos la fragilitat de l’amor conjugal i com es pot destruir una família.

Sorprenent llibre, tant senzill i difícil al mateix temps.

 

 

 

Queda’t amb mi és l’obra prima d’Ayòbàmi Adébáyó, nascuda a Lagos el 1988.

Alumna de Margaret Atwood, ens demostra en aquesta novel.la que no solament té moltes coses per explicar sinó que a més ho fa d’una manera brillant i més tenint en compte que és el seu debut.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: