BACH. CONCERTO PER TRES CLAVICÈMBALS EN D MENOR, ALLEGRO, BWV 1063

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Johann Sebastian Bach té l’honor de pertànyer a una de les families més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinista, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BWV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Per cert, cal aclarir que les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Amb una producció tan àmplia, no podien faltar uns quants concertos per clavicèmbal.

Bach els va compondre per aquest instrument més cordes i continuo. En tenim set per un clavicèmbal, tres per dos clavicèmbals, dos concertos per tres clavicèmbals i un concerto per quatre clavicèmbals. En tenim dos concerts més que inclouen un sol clavicèmbal

Tots aquests concertos, amb una sola excepció, van ser pensats per ser arranjaments d’antics concertos per instruments melòdics. En alguns casos, només ha sobreviscut la versió per clavicèmbal.

El que podem escoltar al vídeo és el concerto per tres clavicèmbals en D menor, allegro, BWV 1063.

Es considera molt probable que els fills de Bach tinguessin relació amb la composició d’aquesta obra i també en l’execució posterior doncs se sabia que volia donar als seus dos fills grans l’oportunitat de exercitar-se en tota classe d’instruments.

Tot i que no es pot precisar l’any exacte de la seva composició, es pensa que podria ser el 1733.

L’execució corre a càrrec de l’Orquestra Barroca d’Amsterdam dirigida per Ton Koopman i els tres clavecinistes són el propi Koopman més Tini Mathot i Patrizia Marisaldi.

 

Johann Sebastian Bach és un dels músics més prolífics de la història. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

El neerlandès Ton Koopman està en possessió del Premi a l’Exel.lència tant per orgue com per clavicèmbal.  El seu web és: http://www.tonkoopman.nl/

Tini Mathot és també una altra virtuosa del clavicèmbal. Es esposa de Koopman i ha participat amb ell en un munt de concerts de música barroca.

Patrizia Marisaldi és també una molt bona clavecinista. Està en possessió de la Medalla d’Or del Conservatori de Toulouse. A diferència del dos músics anteriorment citats, és italiana com denota el seu nom.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: