BACH. PARTITA EN D MENOR PER SOLO DE VIOLÍ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Johann Sebastian Bach té l’honor de pertànyer a una de les families més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinsta, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BMV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Per cert, cal aclarir que les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Amb una producció tan àmplia, no podien faltar partitas (una partita és com s’anomenaven en els segles XVI i XVII les peces musicals compostes per ser interpretades per un sol instrument).

La que podem escoltar és la Partita en D menor per solo de violí, BWV 1004.

Va ser composta cap a l’any 1720 i pel seu estil contingut, hi ha qui opina, encara que no s’ha pogut confirmar, que es tracta d’un tombeau escrit en memòria de la seva esposa María Barbara que acabava de morir (un tombeau és una peça musical composta en commemoració de la mort d’algú, per tant, era una composició luctuosa).

La partita conté cinc moviments i nosaltres escoltem la tercera part, Sarabanda.

La interpretació corre a càrrec d’Anne-Sophie Mutter, la prestigiosa violinista alemanya que ha rebut nombrosos premis i ha actuat amb les orquestres mundials més importants.

Mutter pertany a aquells músics que van ser nens prodigi. En el seu cas, amb només cinc anys ja tocava el piano i, atenció, amb només catorze anys va ser convidada pel director Herbert von Karajan per tocar (ja el violí, no el piano) amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín al Festival de Salzburg. Precisament, tal com veiem al vídeo, la violinista fa una dedicatòria al director austríac.

No cal dir que amb un currículum tan prematur, a Anne-Sophie Mutter li han plogut contractes per interpretar el violí, ja sigui com solista o com a músic de cambra.

Unes dades més sobre ella: amb només quinze anys va ser nomenada Artista de l’Any, i al 1985, amb vint-i-dos, ja era membre honorífica de la Royal Academy of Music de Londres.

En la interpretació que ens ofereix de la Sarabanda, sap extreure tot el sentiment que té aquesta peça.

 

Per saber més de Johann Sebastian Bach, un dels músics més prolífics de la història, cliqueu aquí.

 

Anne-Sophie Mutter va ser una nena prodigi. Ha creat una fundació a través de la qual dóna suport als joves que volen obrir-se un camí en el món de música clàssica.

El seu web és: http://www.anne-sophie-mutter.de/index.php?L=1

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: