BACH. VARIACIONS GOLDBERG. ÀRIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) té l’honor de pertànyer a una de les famílies més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinista, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BWV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Per cert, cal aclarir que les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Avui parlem de l’obra per teclat Ària amb variacions diverses composta el 1741 que ha passat a la història com Variacions Goldberg.

I per què es coneguda com Variacions Goldberg? Doncs en quant a Variacions, perquè es parteix d’una harmonia inicial, una ària, que serveix de base a les trenta variacions posteriors. I en quant a Goldberg perquè l’obra va ser encarregada a Bach pel comte Kaiserling amb la intenció de què el clavicordista de la seva cort, Johann Gottlieb Goldberg (per cert, deixeble de Bach) la interpretés a palau sempre que el comte sentís la necessitat d’escoltar-la.

El fil conductor de les variacions no és la melodia del tema, sinó la base harmònica, perquè les melodies sí que poden variar, però sempre amb una vinculació harmònica; i solament l’última variació resulta discordant doncs entra en el món de la melodia folklòrica alemanya.

Nosaltres escoltem la peça que serveix de base inicial a la resta, l’ària. Es interpretada pel clavecinista parisenc Pierre Hantaï.

 

Johann Sebastian Bach és un dels músics més prolífics de la història. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Pierre Hantaï, nascut en el si d’una família d’artistes, és un excel·lent clavecinista -també director d’orquestra- que col·labora amb diverses orquestres i músics, entre ells, Jordi Savall.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: