BARBARA STROZZI. OH MARIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

La veneciana Barbara Strozzi (1619 – 1677) va ser una cantant i compositora barroca.

Com que era filla de pare desconegut, va ser adoptada pel poeta i llibretista Giulio Strozzi, així va poder rebre educació com cantant i també va estudiar composició amb Francesco Cavalli, un important compositor d’òpera.

Cal remarcar el mèrit de Barbara Strozzi que va ser reconeguda en la seva pròpia època en un context musical on l’hegemonia masculina era evident. Va saber destacar gràcies a la sensibilitat i expressivitat emocional que va imprimir a la seva obra.

Les composicions d’Strozzi van traspassar les fronteres italianes arribant a ser conegudes a la resta d’Europa i van ser incloses en algunes de les principals antologies de l’època.

La major part del seu treball eren cantatas per soprano i baix, encara que també té madrigals i duos. Es pensa que les peces van ser compostes per ser interpretades per ella mateixa donada la seva qualitat de cantant. Algunes lletres van ser escrites pel seu pare Giulio.

I una dada significativa: entre 1644 i 1664 va publicar sis llibres de música, incloent-hi més cantatas que qualsevol altre compositor d’aquell temps.

Un exemple de la seva música: una peça dedicada a la verge: O Maria quam pulchra es, que forma part del Sacri Musicali Affetti, opus 5, que va compondre cap al 1655.

Ens la interpreta la soprano belga Sophie Junker, especialista en música i òpera barroca: Es acompanyada per Voices of Music que per aquesta peça són Elisabeth Reed a la viola de gamba, Hanneke van Proosdij a l’orgue barroc i David Tayler al llaüt. Van Proosdij i Tayler són, a més, directors d’aquest grup de cambra.

La lletra diu:

 

“O Maria quam pulchra es, quam suavis, quam decora, quam pulchra es.

Tegit terram sicut nebula, lumen ortum indeficiens, flamma ignis, Arca sederis inter spinas ortum lilium. Tronum Sion in Altissimis in columna nubis positum. O Maria quam pulchra es….

Ante sæcula creata girum cœli circuivit sola, profundum abissi penetravit. Et in fluctibus maris ambulavit, omnium corda virtute calcavit, et in hereditate Domini morata est.

Tegit terram sicut nebula…. O Maria quam pulchra es…. Alleluia”.

 

Oh Maria, que bonica es, que dolça, que bella, que bonica es.

Cobreix la terra com la boira, una llum que apareix i que no falla mai, una flama, un foc, l’Arca de la nova Aliança, un lliri entre espines. El tron de Sion col·locat al cim de la columna de núvols. Oh Maria, que bonica es…

Abans de que els segles fossin creats, va donar la volta a l’arc del cel i va traspassar les profunditats de l’abisme. I va caminar entre les ones del mar. Va reunir els cors dels virtuosos i es delecta amb l’herència del Senyor.

Cobreix la terra com la boira… Oh Maria, que bonica es… Al·leluia“.

 

Barbara Strozzi va ser un exemple de superació en un context advers: malgrat l’estigma de ser bastarda, i dona, va triomfar en un món musical dominat per homes.

Tot i ser una artista del segle XVII, té el seu propi web: https://barbarastrozzi.com/

Sophie Junker és cantant de la catedral de Lieja i actua amb certa regularitat a l’òpera de la ciutat. El 2014 va ser solista durant la «nit de Handel» sota la direcció de Jordi Savall.

Podeu llegir la seva biografia (en anglès) clicant aquí.

El grup musical de San Francisco, Estats Units, Voices of Music. Aquí els veiem al complet.

El seu web és https://www.voicesofmusic.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: