BARCELONA i ELS QUATRE GATS A LA GALERIA GOTHSLAND

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Ramon Casas. Retrat de Pere Romeu.

Joan Cardona. Descans a la Terrassa.

Ricard Opisso. Autoretrat.

Ramon Casas. Santa María del Mar darrere de Julia.

Pau Roig. La lectura.

Joan Cardona. Nit de Ball.

Ricard Opisso. Retrat de Gaudí.

Santiago Rusiñol. Enric Clarasó al seu taller.

 

Amb els temps que corren que una galeria d’art pugui dir que té una història de quatre dècades, no passa sovint. Però sí és el cas de Gothstland, la galeria del carrer Consell de Cent. I sempre ens ofereix unes exposicions d’una gran qualitat que no es limiten a l’exhibició de peces artístiques sinó que van acompanyades de l’edició de llibres o catàlegs que ajuden a contextualitzar millor la mostra.

Ara, Gothsland es torna a lluir amb una gran exposició sobre Els Quatre Gats, el local que va ser l’epicentre del modernisme a Catalunya.

Va ser un punt de trobada que estava inspirat en Le Chat Noir parisenc amb el seu esperit bohemi que va definir el moviment artístic al tombant del segle XIX al XX. Per això el titol de l’exposició és Barcelona i Els Quatre Gats, un gir vers la modernitat. 

La temàtica de la mostra se centra en l’obra dels artistes que freqüentaven el local i en les amistats i complicitats que allí van sorgir: no solament pintors sinó també poetes i escriptors que van fer del lloc un centre de debat artístic. El curiós és que tot i la seva influència i herència, Els Quatre Gats va tenir una existència relativament curta, sis anys des del 1897 fins el 1903.

L’exposició reuneix més d’un centenar d’obres (pintures, escultures, cartells i dibuixos) de noms importantíssims de la nostra història artística: Ramon Casas, Joan Cardona, Pablo Gargallo, Xavier Gosé, Lluis Graner, Adrià Gual, Manolo Hugué, Joan i Josep Llimona, Eliseu Meifrèn, Ricard Opisso, Joaquín Sorolla, Pau Roig, Santiago Rusiñol… un autèntic luxe que aporta a més obres inèdites com un retrat que Opisso va dibuixar de Gaudí a l’hospital poc abans de que l’arquitecte morís com a conseqüència de l’accident que va patir.

Hi trobarem obres icòniques com el retrat que de Pere Romeu, el propietari del local, va fer en Casas. Precisament és Ramón Casas qui té més protagonisme a la mostra amb 25 peces. A distància, en segon lloc apareix Ricard Opisso amb 12.

En resum, aquesta exposició és una autèntica festa pels aficionats a l’art i molt especialment al modernisme, i va més enllà d’una simple mostra: el fet de que inclogui diverses disciplines, fins i tot aporti mobiliari de l’època i rescati artistes oblidats, converteixen Gothsland en un museu que cal visitar.

Ho podem fer fins al 28 de febrer.

El web de la galeria es https://www.gothsland.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: