BARRETERIA OBACH

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La barreteria Obach.

Vista interior.

Des de l’angle contrari.

El mirall.

La placa de reconeixement de l’Ajuntament.

 

Obach és d’aquelles tendes que es mantenen fidels a la seva personalitat per molt que canviïn els temps.

En mig de tantes boutiques de disseny, tendes per turistes i franquícies de moda, al número 2 del carrer del Call, en ple barri gòtic barceloní, ens trobem amb un establiment diferent. I és curiós que sigui diferent perquè en el fons és un local amb sabor a la botiga de tota la vida: Barreteria Obach.

Els seus rètols antics i la seva porta de fusta destil·len un escant especial, un encant potser d’altres temps, quan el barret era un complement gairebé obligat de qualsevol conjunt, fos formal o informal.

Doncs això és Obach, una antiga empresa familiar que a aquestes alçades ja compta amb molta solera, que es dedica a la venda de barrets, boines i fins i tot barretines, o sigui, pràcticament tot allò que es pugui portar al cap.

L’empresa és gairebé centenària perquè va ser fundada el 1924 i ja és la tercera generació familiar la que la regenta, i la quarta ja ha començat a treballar.

Es una d’aquelles botigues especials que han merescut el reconeixement de l’Ajuntament de Barcelona que fa ja alguns anys els va atorgar un diploma i una placa.

A la tenda, com mobiliari, destaca un atractiu taulell i també diverses caixes de fusta que van ser fetes per la pròpia família Obach que serveixen per guardar gorres i boines.

Es curiós que l’avi Obach va obrir aquesta botiga el 1924 -la va comprar quan va tornar de fer les Amèriques- perquè no trobava barrets a la seva mida, va ser una manera dràstica de solucionar el problema. El cert és que gairebé cent anys després, aquí de barrets n’hi ha per donar i per descomptat per vendre. Només un centenar d’ells ja es poden veure a l’aparador de la botiga, un aparador molt fotografiat perquè és una tenda plena de personalitat.

Encara que la clientela principal és més gran de quaranta anys, últimament la mitjana d’edat està baixant perquè gent més jove ha descobert que el barret no és només una peça de vestir que s’hagi de veure en las pel·lícules de fa unes quantes dècades.

Així, el local està venent barrets que despuntaven abans i que ara s’han tornat a posar de moda i al mateix temps conserva exemplars molt especials com el que duia el transformista italià Frégoli que als anys vint tothom buscava; aquí veurem els típics “canotier” (barrets de palla), els bombins que va popularitzar Charles Chaplin i barrets de copa, també presents en algunes celebracions especials. I com ja avançàvem, tampoc no falten autèntiques barretines amb el forat per posar-hi les monedes.

Encara que sembli que l’hivern sigui l’època més adequada per comprar barrets, aquí es poden trobar interessants opcions per donar una mica de glamur, especialment a les senyores perquè a Obach hi ha propostes tant masculines com femenines com elegants pameles. També hi ha altres peces com simples viseres que es presenten en diversos colors, i barrets propis per l’estiu com els realitzats en lli o el clàssic panamà.

Com prova de que aquesta no és una tenda qualsevol, el gran cineasta italià Federico Fellini hi va passar per comprar. El director de la Dolce Vita sabia que aquí trobaria el que buscava.

El web de la barreteria és http://sombrereriaobach.es/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: