BEDRICH GRÜNZWEIG

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Entre el cel i la terra. 1950.

Pluja d’abril. 1951.

Times Square, Nova York. 1950.

Harlem. 1943.

Kennedy Airport. 1964.

Pennsylvania Railroad Station. Nova York, 1948.

Pont de Brooklyn vist des de Manhattan.

 

Parlem d’un fotògraf gairebé centenari de nacionalitat nord-americana però fill de família txeca nascut a Praga: Bedřich Grünzweig (1910 –  2009).

Traslladat per motius laborals del seu pare de Praga a Brno, Grünzweig es va graduar a l’escola secundària d’aquesta ciutat i el 1928 va anar a Viena per estudiar economia. Els anys 1930–1932 va tornar a Brno per estudiar enginyeria. Posteriorment va passar dos anys enrolat a l’exèrcit txec.

El 1934 va començar a treballar com alt funcionari en una fàbrica de sucre de Racibórz i el 1939 quan els nazis van ocupar el país va fugir als Estats Units amb la seva dona Judith. Però els seus pares, el seu germà i la seva àvia van morir als camps de concentració durant la guerra.

A Nova York, el 1940 va començar a fotografiar la ciutat, però sense fer-ho com fotògraf professional. Del 1941 al 1947 va treballar a l’Oficina d’informació txecoslovaca de Nova York i després fins al 1974 a l’ONU, on va participar, entre altres assumptes, en diverses operacions de pau i programes de desenvolupament en antigues colònies (per exemple, al Congo), durant les quals va fer reportatges fotogràfics.

A més de reportatges, també va fer diversos retrats de famosos: Leonard Bernstein, Marcel Marceau, Ravi Shankar…

Del 1974 al 1994 va arribar a ser assessor del director del Centre Internacional de Fotografia.

Es curiós que algú com ell que no anava per fotògraf, acabés sent un nom molt respectat en aquesta professió amb els seus jocs de llum i ombra, les seves geometries, els seus reflexes… a més, és autor d’algunes fotografies icòniques com Entre el cel i la terra, en la que veiem un treballador, sospès sobre el buit, netejant la façana de l’ONU amb la que va guanyar el premi U.S. Camera Magazine de 1951.

Les fotografies de Bedřich Grünzweig figuren a les col·leccions de diversos museus i institucions de primera línia, com ara l’Arxiu de Fotografia de les Nacions Unides o el Museu d’Art Modem de Nova York, entre d’altres.

 

Bedřich Grünzweig, en una imatge captada durant una entrevista que li va fer la televisió txeca quan ja s’havia retirat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: