BENEDETTO MARCELLO. CONCERT EN RE MENOR PER OBOÈ

                – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un dels més interessants compositors italians del segle XVIII va ser Benedetto Marcello (1686-1739).

Era membre de l’aristocràcia veneciana i el “problema” que tenien les classes nobles en aquella època és que molts ja no podien viure solament de les rendes, així que havien de treballar.

Era el cas de la seva família i és per això que Benedetto va ser influenciat pel seu pare perquè seguís la carrera de Lleis de manera que la va combinar amb els seus estudis musicals que eren els que realment l’agradaven.

Va estudiar violí i composició, i entre la música i el dret es va donar la circumstància de que pràcticament exercia una mena de pluriocupació perquè per una banda va ser nomenat advocat el 1711 i ràpidament va arribar a ser membre del Consell dels Quaranta, el govern central de Venècia, i per un altre cantó ja havia obtingut una certa notorietat amb les seves obres musicals fins al punt que va ser escollit com membre de l’Acadèmia Filharmònica de Bolònia.

En el pla musical, que és el que aquí ens interessa, val a dir que va ser un compositor prolífic, i encara que se’l considera compositor d’òperes, només algunes de les seves obres han arribat fins a nosaltres.

En d’altres vessants musicals, va escriure prop de quatre-centes cantates, a més de misses, oratoris i motets.

D’altra banda, tant la seva vintena de concerts com les seves quaranta sonates denoten una influència clara de Vivaldi.

La peça que podem escoltar al vídeo és una de les més conegudes. Es tracta del seu Concert en Re menor per oboè, i més concretament el seu popular Adagio. Es tot un clàssic del repertori barroc per aquest instrument.

Està interpretat per l’Scottish Chamber Orchestra.

Per aquells que sentin curiositat pel quadre que apareix al vídeo, dir-lis que es tracta d’una obra de l’artista Pompeo Batoni, titulada El triomf de Venècia.

 

Aquest és Benedetto Marcello, compositor, advocat i escriptor venecià. Algunes de les seves obres han sigut atribuïdes al seu germà Alessandro, compositor com ell.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: