BERENICE ABBOTT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La borsa de Nova York. 1933.

Manhattan, Nova York, per la nit. 1932.

Família novaiorquesa.

Exposició múltiple d’una pilota.

Sense sostre.

Forné.

Broadway amb vistes a Battery Park.

El fotògraf Eugène Atget.

Williamsburg Bridge.

 

Sota els raigs.

 

Avui parlem d’una inquieta fotògrafa nord-americana, Berenice Abbott.

Nascuda a Springfield, Ohio, el 1898, no va sentir aviat interès per la fotografia com demostra el fet de que es va dedicar a estudiar escultura, primer a Nova York i després a París.

No obstant, en els anys vint va tenir l’oportunitat de col.laborar amb el fotògraf Man Ray i això li va canviar la vida.

A través de Ray va conèixer un altre fotògraf, el francès Eugène Atget amb qui traballaria intensament. Ell li va transmetre les seves maneres de fer fotografia documental i la relació que van mantenir duraria fins la mort del francès el 1927.

Durant la seva primera etapa com fotògrafa es va dedicar a fer retrats de personalitats famoses i va arribar a tenir exposicions individuals a importants galeries de Paris. Això denota quan ràpidament Abbott va aprendre la professió i quan ràpidament va començar a ser reconeguda.

El 1929, vuit anys després, va tornar als Estats Units on va reproduir les formes de fer d’Atget a la ciutat de NovaYork, completant el 1939 una magnífica sèrie documental sobre aquesta ciutat titulat Changing New York. Es tractava de tot un document sistematitzat dels canvis arquitectònics que es van anar produint a la ciutat. Aquesta obra és la que l’ha feta més famosa i a l’encapçalament d’aquesta ressenya en podem veure una quantes fotografies. Era, a més, una mirada realment moderna per l’època sobre la gran megapolis que estava canviant per convertir-se en el centre de la cultura i l’economia mundials. Durant sis anys, planejant cada fotografia curosament i amb la voluntat de captar la realitat del moment explorant la pròpia naturalesa de la modernitat, la fusió del passat amb el futur i el desenvolupament dels espais urbans, Abbott va fer més de tres-centes fotografies en gran format de la ciutat, algunes de les quals s’han convertit en emblemàtiques.

Anys després es dedicaria a la publicació de llibres i a l’estudi fotogràfic sobre diferents fenomens físics.

Formalment va ser una de les primeres fotògrafs que va treballar el gènere documental. Buscava el que ella deia “la desaparició del moment”, però refusant enfocaments nostàlgics.

Va impartir classes mentre finalitzava un altre dels seus treballs denominat Ciència i Escenes americanes.

En un dels seus projectes que documentava visualment la Carretera Nacional I que va de Florida a Maine, va descobrir aquesta última ciutat on va decidir traslladar la seva residència i allí va viure fins que va morir l’any 1991.

 

Berenice Abbott (autoretrat).

El seu web és: http://commercegraphics.com/ba.html

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: