+ BERNAT (MAGATZEM DE CULTURA)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

+Bernat.

Si mirem a la dreta diríem que és una llibreria…

…però si mirem a l’esquerra ens trobem un petit restaurant.

Són diversos ambients en un.

I és ben explícit: ñam, ñam.

L’espai és diàfan.

Per descomptat, guanyen els llibres.

 

Al carrer Buenos Aires 6 i 8 de Barcelona trobem una llibreria que té més de tres dècades d’antiguitat. El seu nom és +Bernat (magatzem de cultura), així, tot sencer.

En efecte, al 1978 Montse Serrano que es la seva propietària, va comprar una petita papereria-llibreria que tenia just davant de casa. Era un espai diminut doncs només feia nou metres quadrats.

El local va funcionar més com papereria de barri que no com llibreria, circumstància segurament injusta però que acostuma a succeir en aquests tipus de negocis petits doncs la clientela sembla que no se’ls acabi de mirar com la llibreria que també són.

Així va funcionar durant gairebé trenta anys fins que al 2010 el local del costat, un establiment de dimensions considerables, va quedar lliure i la Montse no va voler deixar passar l’oportunitat. El més curiós és que aquest ampli local era una sex-shop, així que en qüestió de poques setmanes, l’establiment va passar del sexe a l’intel.lecte.

Òbviament, no és fàcil per una tenda petita passar a ocupar un local gairebé vint vegades més gran, entre altres raons per el tema econòmic, així que la Montse es va bellugar, va saber vendre el seu projecte i va trobar el recolzament de cinquanta socis, entre ells, la periodista Mercedes Milà.

Es evident que el negoci ha canviat el seu concepte, engrandint-lo, perquè ara el +Bernat és cafeteria-restaurant, sala de concerts, tenda de productes gourmet, quiosc, sala d’exposicions, club de lectura i fins i tot durant alguns dies de l’any, mercat ambulant on artesans i artistes poder donar a conèixer els seus productes i creacions a un públic diferent que pot trobar joies, gastronomia, roba, decoració floral…

No cal dir que un lloc així mereix una visita; a més, just entrant per la porta ens trobem amb un rètol a terra que diu: “traspasar esta línea con sonrisa”, tota una invitació a accedir de bon rotllo, i una vegada a dins podem prendre un cafè, llegir, comprar o assistir a alguna de les seves activitats.

Per cert, no només es poden degustar cafès perquè hi ha molt més: esmorzars casolans, berenars, sucs, pastissos, plats per fer un àpat i fins i tot, perquè ningú es quedi amb les ganes, també ens podem emportar el menjar en els seus envasos take away.

I encara no és tot: ja posats, ara es dediquen també a editar llibres.

O sigui que per activitats i espais, que no quedi. El cert és que a vegades no es pot dir clarament on acaba un espai i comença un altre, un espai marcat per descomptat, per la llibreria i els seus prestatges.

Es de lloar l’esperit d’aquest negoci, les seves ganes d’oferir serveis i de diversificar l’oferta per fer-lo atractiu no sols a la gent del barri, sinó a tots aquells que se sentin atrets per el món de la literatura o per alguna de les seves activitats culturals. Ja ho diuen: Magatzem de cultura.

 

El manament que ens trobem a l’entrada.

El seu web és http://www.libreriamasbernat.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: