BERTEL THORVALDSEN. HEBE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Hebe, per Bertel Thorvaldsen.

El minuciós treball de la roba.

Hebe concetra la mirada en el recipient que conté la immortalitat. 

 

Possiblement l’escultor danès més conegut sigui Bertel (Albert) Thorvaldsen (1770-1844).

Era fill d’un islandès que vivia a Dinamarca. El seu pare treballava com tallista de fusta i aquesta activitat és la que va induir a Bertel a dedicar-se a l’escultura.

Va estudiar art a Copenhaguen a la Det Kongelige Danske Kunstakademi on va destacar poderosament perquè va guanyar tots els premis de les competicions artístiques que organitzava aquesta acadèmia. La conseqüència va ser que li van concedir una beca reial, cosa que li va permetre marxar a Roma per estudiar de més a prop l’escultura clàssica.

Va arribar a la capital italiana el 1797 i s’hi va estar fins el 1838.

Allí també va destacar fins a convertir-se en un dels líders del neoclassicisme. Les seves obres van arribar a assolir una demanda tan elevada que cap al 1820 estaven treballant en el seu taller unes quaranta persones per ajudar-lo a acabar els encàrrecs perquè ell no donava l’abast. No és d’estranyar que quan va tornar a Dinamarca el 1838 per quedar-s’hi definitivament, va ser rebut poc menys que com un heroi. Realment, que un nòrdic s’hagués convertit en tot un referent del neoclassicisme precisament a Itàlia, els omplia d’orgull.

Se’l va comparar amb Antonio Canova, el gran escultor italià de qui trobareu diverses ressenyes en aquest bloc. No obstant, Thorvaldsen personifica més bé un estil més vinculat a l’art grec que no pas Canova perquè les poses i expressions de les figures del danès son més estirades i formals que les de l’italià.

El motius de les seves obres (relleus, estàtues i busts) es basen principalment en la mitologia grega però també va retratar personalitats importants del món social, polític i fins i tot papal (Pius VII).

Com els escultors de la Grècia clàssica, va basar les seves obres en un cànon que idealitzava la bellesa desvinculant-la de la realitat, cosa que va donar origen a un idealisme artístic que va tenir una influència considerable. No obstant, a causa del caràcter més bé fred i molt racional de les seves figures, l’obra de Thorvaldsen no va tenir posteriorment el mateix nivell d’acceptació quan van anar apareixent noves tendències artístiques que valoraven més l’exaltació del sentiment.

Una bona mostra del seu estil és Hebe, obra que va realitzar el 1806.

Hebe era la deessa de la joventut. Per això tenia el poder de rejovenir ancians, però també podia fer just el contrari: en una ocasió va envellir uns nens perquè poguessin venjar la mort del seu pare assassinat. A més, Hebe era la serventa dels déus de l’Olimp, de manera que era la responsable de portar-lis durant les festes copes plenes del nèctar de l’eterna joventut i la immortalitat. Sempre que hem llegit o escoltat històries sobre els déus grecs, ens haurem fixat en que no envellien mai; doncs aquest era el motiu.

Com que la seva feina era certament important, no és d’estranyar que Thorvaldsen la representés amb una mirada concentrada en el recipient que sosté amb la mà esquerra perquè és l’estri que ha de servir al déu que tasti les gotes que ella hi ha derramat per continuar sent jove.

Mereix la pena fixar-se en el treball fet en el roba que porta, el realisme i la sensació de suavitat i lleugeresa que desprèn no invita a pensar que es tracta de marbre pur i dur.

L’estàtua pertany a la col.lecció del Museu Thorvaldsen de Copenhaguen.

Aquest és Bertel Thorvaldsen. Així el va esculpir el seu col.lega alemany Christian Daniel Rauch durant la seva època de residència italiana.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: