BETSABÉ AL BANY, DE REMBRANDT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Betsabé al bany, de Rembrandt.

La protagonista mostra un aspecte trist i resignat.

La serventa que s’ocupa de la cura personal de la dona, i veiem la carta que origina la tristor de Betsabé.

 

Rembrandt és el pintor més important que han tingut els Països Baixos i per extensió és també un dels més grans de la història del nostre continent. Cronològicament pertany al període de l’Edat d’Or Neerlandesa que es va produir al segle XVII.

Es molt conegut pels seus paisatges, retrats i quadres narratius. D’aquests últims va ser un magnífic pintor d’escenes bíbliques on sabia expressar en els seus personatges les emocions d’allò que explicava en imatges molt detallistes. Sens dubte, en aquests tipus de representacions, el pintor de Leiden demostrava un bon coneixement del text que plasmava en el quadre donant-li una molt bona composició clàssica.

Les característiques que el definien eren l’ús del clarobscur amb un esplèndid joc d’ombres que recorda als de Caravaggio.

Un dels seus quadres més populars de tema bíblic és el titulat Betsabé al bany, obra realitzada el 1654.

El tema és conegut: El rei David s’enamora de Betsabé quan la veu banyant-se i la fa venir a palau a contracor d’ella, perquè la obliga a enganyar al seu marit.

I això és el que es veu al quadre, una dona nua, asseguda sobre teles blanques qui, molt pensativa, està sostenint la carta reial mentre que la seva serventa que porta una còfia d’estil oriental s’ocupa de la seva cura personal.

La dona és, en efecte, Betsabé de qui el rei David s’ha enamorat perdudament després d’haver-la vista prenent el seu bany des de la terrassa de palau. Així que per complaure el seu desig la cita amb una carta i envia al seu marit, general dels exèrcits del rei, a una batalla que li provocarà una mort segura. Déu castigarà aquesta unió il.legítima fent morir el primer fill d’aquesta parella adúltera.

Contràriament a d’altres pintures d’altres artistes que representaven a l’escena també a David, Rembrandt escolleix concentrar totes les mirades sobre la reacció de Betbasé a la sorprenent convocatòria del rei, sense mostrar-nos el desig d’aquest o qualsevol altre detall anecdòtic. Per això, a diferència d’altres quadres que toquen el tema, aquest té una més gran força psicològica i una emoció més profunda, la d’aquesta dona que sap que no s’hi pot negar al rei.

Rembrandt pinta a Betsabé a partir d’una model que posava per ell (la seva amant). La mida monumental d’aquest nu -té mida humana- és excepcional en l’obra del mestre neerlandès. Es la nuesa d’un cos desitjat que el pintor vol representar amb tot detall i vol transmetre erotisme perquè l’espectador entengui que aquesta sensualitat és la causa d’un pecat imminent i que contrasta poderosament amb l’aspecte trist de la dona que ha de fer allò que no vol. La posició del cap amb un perfil idealitzat i lleugerament inclinat està molt ben acabat amb la intenció de transmetre’ns la torbació que ella sent.

Una bona part de l’encant del quadre resideix en la tensió del personatge sotmès al seu destí amb aquesta mirada dolorosament resignada.

L’harmonia càlida que donen els tons de la pintura està inspirada en el grans pintors venecians com Ticià i Veronese. En aquesta obra major de Rembrandt, el to de la llum també juga un paper important; el joc del clarobscur que ajuda a donar un caràcter molt seriós a l’escena està destinat igualment a realçar el cos de Betsabé. La tela de brocat d’or que es veu al fons o els llençols blancs sobre els que ella es recolza volen fer de marc a la temptadora nuesa femenina que porta a David a l’adulteri i al crim.

La riquesa cromàtica i la subtilitat psicològica d’aquesta Betsabé fan del quadre una de les millors obres de Rembrandt.

Qui vulgui veure l’original haurà de viatjar fins a París, al Museu del Louvre, on es troba exposat.

 

Autoretrat de Rembrandt.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: