BOB DEMCHUK

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Tocat pel sol.

Parella Pokot.

La mirada humana.

Et trobo a faltar.

L’esternut de l’elefant.

Suzanne B.

Kevin.

Lissa.

Kenneth i Mary Jule.

Fiona.

Tayo.

 

Bob Demchuk és un fotògraf que acumula mig segle d’experiència professional en el que ha tingut l’oportunitat de prendre fotos per tot el món. No només toca l’art de la fotografia, també ha dirigit pel.lícules guanyant algun premi.

Es un home que també ha cobert professionalment la guerra de Vietnam i ha dirigit o col.laborat en uns 500 projectes.

Fa alguns anys, en un dels seus múltiples viatges, Demchuk va anar a l’Africa i en aquest continent la seva vida es va transformar. Va iniciar un viatge de descobriment que el portaria a un lloc on el passat i el present s’interelacionen amb una sorprenent claredat, un lloc que li va despertar tal interès que es va sentir obligat a capturar-lo visualment abans de que el demà s’ho emportés tot per endavant.

Aquell lloc era el país de la tribu dels Pokot, a l’oest de Kenya.

El seu treball es va plasmar en una sèrie de llibres titulats “Before Tomorrow Comes”, és a dir, “abans de que el demà arribi”. Les seves fotografies plasmen un moment en els temps abans de que aquest s’esvaeixi.

L’obra se centra en la cultura i el medi ambient dels Pokot explorant les seves vides que canvien influenciades per la civilització occidental.

Amb una narrativa directa i ricament recolzada per fotografies, Demchuk ens fa una crònica dels tres mesos que va viure entre els Pokot a les platges del llac Baringo.

Pinta les seves fotografies amb llum i color per crear imatges que siguin una barreja de fauna, lirisme i retrat.  Son imatges que desprenen una estranya sensació d’espai i temps representades en formes misterioses típiques del surrealisme i que ofereixen un profund cop d’ull sobre allò que representen.

Segons ha confessat el propi autor, “em sento atret per la bellesa i l’esperit dels animals salvatges en perill d’extinció a l’Africa i m’esforço per capturar en les imatges la individualitat que cada criatura té”.

Les cinc primeres fotografies que podem veure en aquesta ressenya corresponen a l’experiència de Bob Demchuk a Kenya.

Més recentment ha publicat el llibre “Something I need to say” (Alguna cosa que necessito dir) que parla de persones desconegudes però que amb les seves accions, amb els seus comportaments, han ajudat d’altra gent. Son herois anònims que passen desapercebuts per nosaltres. Son els retrats en banc i negre d’algunes d’aquestes persones que tenen històries molt humanes a explicar i que es relaten al llibre.

 

 

Bob Demchuk amb la seva càmera.

El seu web és http://www.bobdemchuk.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: