BOCCHERINI. MINUETTO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

A l’italià Luigi Rodolfo Boccherini (1743 – 1805) l’afició per la música li venia de família: el seu pare era contrabaix i cel·lista. Luigi va ser un conegut cel·lista i compositor.

Després d’alguns viatges per Europa, s’estableix definitivament a Madrid després de ser nomenat violoncel·lista i compositor de la capella reial de l’infant Luís Antonio (germà de Carles III). Va ser a partir d’aquest moment quan va començar a compondre la música per la que és recordat i va ser el període de major producció.

I una de les obres més populars de Boccherini és el Minuetto (Quintet Op. 11 nº 5) que va compondre el 1775. De fet, és un dels molts quintets de corda que va escriure, cent vint-i-quatre, concretament.

Aquest Minuetto té les característiques típiques del classicisme musical, exhibint equilibri entre la repetició i el contrast i donant importància a la melodia com element principal articulada entre silencis i repeticions.

Ens la interpreta l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Bavaresa amb el mestre letó Mariss Jansons al capdavant amb la seva particular manera de dirigir.

 

Nascut a la ciutat italiana de Lucca, Boccherini es va instal·lar definitivament a Madrid el 1768.

A Espanya té una pàgina web dedicada: http://www.luigi-boccherini.org/

 

Fundada el 1949, la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (Orquestra simfònica de la Radio Bavaresa) és una de les quatre orquestres que té la ciutat de Munic.

El seu web és https://www.br-so.com/

 

Per donar una idea del prestigi que tenia Mariss Jansons (1943 – 2019), solament cal citar, per ordre cronològic, les responsabilitats que va tenir en diverses orquestres: director associat de la Filharmònica de Leningrad, director musical de la Filharmònica d’Oslo, director invitat principal de la Filharmònica de Londres i de la Simfònica de Londres, director musical de la Simfònica de Pittsburgh, i director principal de la Simfònica de la Ràdio Bavaresa i de l’Orquestra Reial del Concertgebouw d’Amsterdam.

Va dirigir el concert d’any nou de Viena tres vegades: 2006, 2012 i 2016.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: