BOCCHERINI. MUSICA NOTTURNA DELLA STRADE DI MADRID

A l’italià Luigi Rodolfo Boccherini l’afició per la música li venia de familia: el seu pare era contrabaix i cel.lista. Luigi va ser un conegut cel.lista i compositor.

Després d’alguns viatges per Europa, s’estableix definitivament a Madrid després de ser nomenat violoncel.lista i compositor de la capella reial de l’infant Luís Antonio (germà de Carles III). Va ser a partir d’aquest moment quan va començar a compondre la música per la que és recordat i va ser el periode de major producció (més de cent peces).

Una de les seves composicions més famoses és Musica notturna della strade di Madrid. La idea d’aquesta obra li va sorgir contemplant l’alegria i la bullícia de la capital d’Espanya, recordant el so de les campanes de les esglèsies de la ciutat per la pregària de la nit, els balls popular que feien les delícies dels joves o fins i tot els cants dels captaires.

La composició va ser famosa a Espanya en vida de Boccherini però no fora perquè no la va voler publicar a l’estranger perquè deia que era una peça absolutament inútil, fins i tot, ridícula, fora del nostre país perquè l’audiència no entendría el seu significat ni els interprets la tocarian com calia.

El cert és que la peça sí va ser recuperada per més mercats fins al punt que sense anar més lluny, aquesta última dècada apareix en dues pel.lícules: Master and Comander, de Peter Weir i Conocerás al hombre de tus sueños, de Woody Allen.

La versió que escoltem en el video corre a càrrec de Le Concert des Nations, l’orquestra creada i dirigida per Jordi Savall que utilitza per les seves interpretacions instruments exclusivament d’època.

Per saber més de Boccherini: http://es.wikipedia.org/wiki/Luigi_Boccherini

A Espanya té una pàgina web dedicada: http://www.luigi-boccherini.org/

Archivo:LBoccherini.jpg

Així era Boccherini.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: