BON NADAL AMB JOHANN SEBASTIAN BACH

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

 

Johann Sebastian Bach té l’honor de pertànyer a una de les families més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinista, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BMV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Per cert, cal aclarir que les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Amb una producció tan àmplia, no podien faltar els oratoris. I tenint en compte el dia de l’any que és avui, no podríem parlar d’un altre que L’Oratori de Nadal BWV 248. Bach el va estrenar entre el 25 de desembre de 1734 i el 6 de gener de 1735. Aquesta dilatació temporal és deguda al fet de que no és un oratori convencional sinó un conjunt de sis cantates destinades a commemorar les diferents festivitats que l’església luterana celebrava entre la diada de Nadal i la de Reis.

El seu títol complet, de la ploma del mateix Bach, és: Oratorium, welches die heilige Weihnacht über in beyden Haupt-Kirchen zu Leipzig musiciret wurde. Anno 1734. (Oratori, que al llarg del Sant Nadal va ser interpretat a les dues esglésies principals de Leipzig. Any 1734.) La peça és una mostra del Bach més grandiós.

Al vídeo escoltem la primera part, Jauchzet frohlocket (alegreu-vos, exulteu) interpretada per la Sächsische Staatskapelle Dresden dirigida per Christian Thielemann.

La interpretació va ser gravada a la Frauenkirche de Dresden. El realitzador ens ofereix unes imatges impressionants d’aquesta magnífica església alemanya.

Amb el Jauchzet frohlocket de Bach, La Bellesa us desitja un molt bon Nadal.

 

“Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage,
Rühmet, was heute der Höchste getan!
Lasset das Sagen, verbannet die Klage,
Stimmet voll Jauchzen und Fröhlichkeit an!
Dienet dem Höchsten mit herrlichen Chören,
Laßt uns den Namen des Herrschers verehren!”

 

Alegreu-vos, exulteu! Celebreu aquests dies,
lloeu allò que l’Altíssim ha fet avui!
Deixeu el temor, bandegeu el plany,
canteu plens d’alegria i exultants!
Adoreu l’Altíssim amb cors magnífics,
glorifiquem el nom del Senyor!

 

Per saber més de Johann Sebastian Bach, un dels músics més prolífics de la història, cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: