BRAD SPENCER. ESCULTURA DE MAÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El tret comú (detall), per Brad Spencer.

Vista general del conjunt escultòric.

 

En aquest bloc hem parlat d’escultures fetes en diversos materials o elements. No solament materials clàssics, com per exemple el marbre, sinó també escultures fetes de ferro, de pedra, fins i tot d’aigua… doncs dediquem l’article d’avui a l’escultura feta en maó.

Aquest material aplicat al món de l’art té una durabilitat similar a la que pot tenir un edifici i el seu manteniment també és semblant. Té un bon avantatge per l’escultura urbana: per raons obvies encaixa bé amb l’entorn. D’altra banda, no es tracta d’un fet insòlit, a fi de comptes l’escultura en maó es remunta a l’antiga Babilònia.

Doncs un dels artistes més coneguts -sobre tot als Estats Units- treballant aquest material és Brad Spencer. Des d’escultures exemptes fins a relleus, és capaç de crear figures sorprenents que semblen formar part d’una paret.

I per què es va decidir a treballar aquest material? Doncs segons diu perquè sempre li va interessar molt especialment la integració de l’escultura en l’arquitectura. Els escultors, històricament, havien trobat maneres de tallar o modelar diversos materials de construcció per fer esplèndides obres d’art que van acabar definint cultures. Com que Spencer viu a Carolina del Nord, es troba en un territori que és ric en argila i que fabrica molt maó, no solament per la construcció sinó també, perquè no, per l’escultura.

Tot i l’enorme diferència temporal, Brad Spencer treballa com els antics babilonis. Treballa peces d’argila abans de passar pel foc, després les posa a uns cinc-cents graus utilitzant posteriorment el morter.

Li encanta l’art públic perquè s’interconnecta amb la nostra vida diària creant interaccions i interpretacions. El valora especialment perquè considera que comporta una especial responsabilitat en no estar tancat dins de les parets d’un museu. A més de tenir molta cura amb l’entorn, també mostra a l’espectador què es pot fer amb maons molt més enllà de la simple construcció.

La gent és la principal protagonista de les seves obres en les que representa les subtileses de cada gest i expressió, i com ell diu, capturar l’essència d’un ésser humà a través d’un fred material industrial per la construcció és el seu més gran repte i també la seva més gran alegria una vegada ho ha aconseguit.

Com a exemple del que fa Spencer, tenim a l’encapçalament l’obra titulada El tret comú en la que en un conjunt escultòric molt geomètric de l’artista, es representa una noia -que hi apareix més d’una vegada- qui sota la paraula imaginació té un posat molt observador.

No és tan fàcil dir on acaba la paret i on comença la figura que fins i tot té un punt d’aparició.

Aquest treball de Brad Spencer es pot veure a la ciutat de Gastonia, de Carolina del Nord, Estats Units.

 

Aquest és Brad Spencer, creador de personatges de maó.

El seu web és http://www.bradspencersculptor.com/Site/Home.html

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: