BRUCE SPRINGSTEEN. TUNNEL OF LOVE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Ja fa 71 anys que a Nova Jersey (Estats Units) va néixer Bruce Springsteen (el seu nom complet és Bruce Frederick Joseph Springsteen).

Aviat li van venir ganes de convertir-se en cantant quan sent pràcticament un nen va veure actuar per televisió a Elvis Presley. Així, als tretze anys ja s’havia comprat la seva primera guitarra i tres anys després la seva mare li va regalar una altra de més qualitat, una Kent. La mare va haver de demanar un préstec per poder pagar els 60 dòlars que costava. Avui dia les coses han canviat moltíssim i Springsteen es pot permetre totes les guitarres que vulgui. De fet, l’estudi de gravació sencer, el té a casa seva.

El seu primer disc el va editar l’any 1973 sense massa èxit; no donava la sensació en aquell moment de que Bruce arribaria a ser el Boss. Va haver d’esperar dos anys més per obtenir el seu primer gran èxit de crítica i públic amb el Born to run de l’any 1975.

Nosaltres saltem dotze anys endavant fins al 1987 amb un Springsteen absolutament consagrat, per parlar del seu octau àlbum d’estudi titulat Tunnel of love.

El disc va venir després del reeixit Born in the USA i aquí Springsteen va decidir prendre un camí musical diferent perquè vàries de les cançons del Tunnel of love tenen a veure amb l’estat emocional del cantant ocasionat per la crisi matrimonial que patia amb l’actriu Julianne Phillips.

Alguns membres del seu grup E Street Band van col·laborar, encara que de forma esporàdica, en l’enregistrament, però el pes de la música va recaure en Bruce que va tocar diversos instruments per la gravació.

La cançó que escoltem al vídeo és precisament la que dona títol a l’àlbum, Tunnel of love. El single va tenir èxit als Estats Units però no va escalar tant en les llistes d’altres països. Una curiositat sobre la cançó: la noia que fa veus de fons és Patti Scialfa que es convertiria temps després en segona esposa del cantant.

Influenciat pels problemes matrimonials, Bruce Springsteen utilitza en la cançó un parc d’atraccions com metàfora del matrimoni. La relació que descriu la cançó té tres personatges: el cantant, la seva dona, i totes aquelles coses que els poden fer por (per això el vídeo té algunes imatges una mica inquietants). El cantant pensa que el matrimoni hauria de ser una cosa fàcil però reconeix que al llarg del camí poden aparèixer coses imprevisibles com en algunes atraccions del parc.

La revista Rolling Stone va escollir la cançó com la millor d’aquell any 1987.

“Fat man sitting on a little stool
Takes the money from my hand while his eyes take a walk all over you
Hands me the ticket smiles and whispers good luck
Cuddle up angel cuddle up my little dove
Well ride down baby into this tunnel of love

I can feel the soft silk of your blouse
And them soft thrills in our little fun house
Then the lights go out and it’s just the three of us
You me and all that stuff were so scared of
Gotta ride down baby into this tunnel of love

There’s a crazy mirror showing us both in 5-d
Im laughing at you you’re laughing at me
There’s a room of shadows that gets so dark brother
Its easy for two people to lose each other in this tunnel of love

It ought to be easy ought to be simple enough
Man meets woman and they fall in love
But the house is haunted and the ride gets rough
And youve got to learn to live with what you can’t rise above if you want to ride on down in through this tunnel of love.”

“Un home gras assegut en un petit tamboret agafa els diners de la meva mà mentre els seus ulls et fan una repassada. Em dóna el tiquet, somriu i murmura “bona sort”. Arramba’t a mi, carinyo, arramba’t a mi, colometa meva, que entrarem en aquest túnel de l’amor. Puc sentir la suau seda de la teva brusa i les emocions d’aquesta atracció “la casa de la diversió”. Després, les llums s’apaguen i només quedarem nosaltres tres, tu i jo i totes les coses que ens fan por. Hem d’entrar, carinyo, en aquest túnel de l’amor. Hi ha un mirall boig que ens mostra en cinc dimensions, em ric de tu i tu rius de mi. Hi ha una habitació d’ombres que es fa tan fosca, “tio”, que és fàcil per dues persones perdre’s l’un a l’altre en aquest túnel de l’amor. Hauria de ser fàcil, hauria de ser prou simple: un home coneix una dona i s’enamoren, però la casa està embruixada i passejar per ella és molt complicat i has d’aprendre a viure amb aquelles coses que no es poden superar si vols passar a través d’aquest túnel de l’amor”.

 

El Boss en una imatge actual.

El seu web és: http://brucespringsteen.net/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: