JAN BRUEGHEL EL VELL. ULISSES i CALIPSO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Jan Brueghel el Vell és un dels més importants pintors flamencs del segle XVI i començament del XVII.

Aquest artista de Brussel.les pertanyia a una àmplia família i saga de pintors: el seu pare era Pieter Brueghel, també dit el Vell, i Jan va ser el pare de Jan Brueghel el Jove. A més era germà de Pieter el Jove i avi d’Abraham.

A part de les relacions artístiques familiars, també va estar molt vinculat amb Rubens amb qui tenia una bona amistat i van arribar a col.laborar professionalment: Jan pintava el paisatge i Rubens hi posava les figures.

Jan Brueghel el Vell va viatjar a Itàlia on va viure, primer a Nàpols i després a Roma. Aquí va treballar per diversos cardenals, entre ells, el famós Federico Borromeo.

I precisament va ser amb aquest cardenal que Brueghel va deixar Roma per instal.lar-se a Milà on va viure a la pròpia casa de Borromeo.

Després d’uns anys, va tornar al seu país, a Anvers, on ja va residir la resta de la seva vida tret de dues curtes estades a Praga i a la república holandesa.

Mentre va viure a Itàlia, Jan es va dedicar principalment a la representació de paisatges i de pintures de tema històric, incloent-hi narracions bíbliques i escenes que extreia de la història antiga i la mitologia. Quan va tornar a Anvers, va continuar amb la representació d’aquests temes però també els va ampliar per representar pintures de flors i al.legories.

L’estil de Jan Brueghel el Vell és realment atractiu, és d’aquells que crida fàcilment l’atenció: representacions colorejades de manera molt brillant, escenes amb frondosos boscos, algunes vegades gairebé idil.lics (era un mestre del paisatge) on sovint trobem temes mitològics.

Un dels quadres que il.lustren bé aquest estil és l’anomenat Ulisses i Calipso, que va pintar al 1616 quan ja havia tornat a Anvers.

L’escena de tema mitològic representa l’amor entre aquests dos personatges en el marc d’una natura desbordant. Els dos protagonistes es troben en una mena de cova natural rodejats de verda vegetació i arbres fruiters.

La història d’amor finalment frustrat entre aquest heroi llegendari d’Ítaca, Ulisses, i la nimfa Calipso, es troba recollida a la Odissea: Calipso va acollir a Ulisses nàufrag i ens explica com el va estimar i com el va retenir amb ella durant deu anys oferint-li, en va, la immortalitat. No obstant, en el fons del seu cor, Ulisses anhelava tornar a Itaca per retrobar-se amb la seva estimada esposa Penèlope, i no es va deixar seduir.

La deessa Atenea, veient la situació, va intercedir per Ulisses i davant els seus precs, Zeus va enviar al seu missatger Hermes amb l’ordre d’alliberar-lo, ordre que a contracor Calipso va haver de complir. Li va donar fusta per construir-se un rai, provisions pel viatge i instruccions per seguir els astres que havien de guiar-lo en la navegació.

Algunes llegendes diuen que Calipso va morir de pena.

 

Aquí veiem a Jan Brueghel el Vell amb la seva família. Per cert, el retrat el va fer el seu amic Rubens.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: