BRUNO CATALANO. ELS VIATGERS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Doble figura.

Immigrant.

La viatgera

Desembarcant.

 

Aquestes sorprenents escultures que deixen veure el paisatge entre el cos perdut pels personatges es troben a la ciutat de Marsella. Son obra de l’artista francès nascut al Marroc Bruno Catalano.

Tenen aspecte de ser treballadors en desplaçament amb les seves maletes, al port de Marsella o dins de la ciutat.

I és que precisament un dels elements distintius de l’obra de Catalano és aquest: personatges caminant amb una maleta a la mà, sempre en actitud viatgera i amb una part del cos que els ha desaparegut. Son personatges de diverses edats, nacionalitats i sexe. Alguns tenen aspecte de treballadors com els que veiem a la imatge però d’altres semblen turistes o homes de negocis.

La pregunta es inevitable: per què sempre en aquesta actitud de desplaçament? Per què sempre s’han deixat una part -ben visible d’altra banda- dels seus cossos?

Catalano mai no ha volgut donar la interpretació literal per entendre aquestes figures, però sí que ha donat algunes claus.

Segons ell, el que els falti una part del cos és perquè vol representar el que anomena “ciutadans del món” a partir de la seva pròpia experiència.

I la seva experiència és que va treballar com mariner durant uns quants anys; aquest fet dels seus viatges, la sensació que deixaven en ell, és la seva principal font d’inspiració, encara que no l’única doncs la seva família, amics, veïns, etc. el poden donar idees des de la seva observació.

La primera sensació de trencament que va sentir va ser, però, bastant abans. Quan només tenia dotze anys va haver de deixar el Marroc on havia passat tota la seva infantesa i aquí és on va sentir per primera vegada que una part d’ell marxava per no tornar mai més.

Ja més crescut, va arribar la seva època de mariner, el que volia dir que durant anys sempre estava deixant diferents llocs i països. Aquesta situació permanent d’adéu li provocava la sensació de que hi havia coses que deixava enrere per sempre, coses que no tornaria trobar en un altre lloc.

Així que per ell aquestes figures son una representació evident de pèrdua de part d’un mateix però en qualsevol cas, com Catalano ha dit, més enllà de la seva pròpia experiència, les obres son obertes, de manera que cada espectador li pot donar un altre significat a partir d’una experiència diferent. Per exemple, per aquells que es belluguin pel món no per raons professionals sinó com turistes, és molt possible que el sentit sigui precisament invers: els seus viatges els enriqueixen en conèixer llocs nous i pot ser en aquest cas els paisatges, llocs i cultura que coneguin els ajudaran a omplir aquests cossos incomplets.

Com hem dit aquestes estàtues es poden veure repartides per Marsella. Hi van ser instal.lades al 2013 amb motiu de què la ciutat francesa va ser declarada Capital Europea de la Cultura.

En aquest vídeo podem veure més escultures de l’artista francès; algunes d’elles semblen gairebé impossibles:

 

Bruno Catalano treballant una de les seves escultures.

El seu web és: http://brunocatalano.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: