CALÇATS OBACH

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Obach, una botiga de sabates amb sis dècades d’història.

Un dels expositors.

Vista de l’interior.

Vista lateral de l’entrada.

Expositors.

Un dels racons de la botiga.

 

Parlem d’una de les botigues més antigues del barri gòtic de Barcelona, Calçats Obach.

Es de les més longeves perquè porta al número 2 del carrer Banys Nous sis dècades, des del 1962. Però fem una mica d’història:

Arturo va ser el segon dels sis fills de Josep Obach Soler, qui al 1924 va obrir la Barreteria Obach (de la que ja havíem parlat aquí fa unes setmanes) junt al seu germà Víctor al barri gòtic. La família es va traslladar a viure al pis superior de la botiga i just al costat, Estanislau, el seu altre oncle, va obrir un altre negoci dedicat als plàstics.

Els tres germans Obach Soler havien tornat d’Iquique, una localitat del nord de Xile, on havien fundat amb la seva germana Maria els magatzems La Linda, dedicats a la venda de robes, sabates, estris de la llar …

Al 1948 Arturo i la seva recent esposa Pura van decidir mudar-se a Xile i seguir al càrrec de l’esmentat negoci després de la mort de la seva tia.

Molts anys després, al 1961, el matrimoni va tornar a Barcelona posant així fi a l’aventura americana.

I aquí Artur es va instal·lar en el local de Banys Nous que fins aleshores havia estat ocupat per un negoci d’articles de pell. Una vegada fetes les obres de reforma, la sabateria va obrir les seves portes al públic el 1962.

Era i és una botiga de sabates per homes que busquessin qualitat i elegància. I ràpidament va fer una clientela habitual a part dels estrangers que començaven a venir a la ciutat, lluny encara del boom de 1992.

Després que alguns dels seus fills l’ajudessin durant temporades, Mercedes, l’última nascuda a Xile, va decidir dedicar-se de manera permanent al negoci al seu costat. Van treballar units fins a l’agost de 2003, mes en que va morir als 82 anys d’edat.

Actualment, es dona la circumstància de, per dir-ho mig seriosament i mig en broma, que la família Obach vesteix als clients de ”cap a peus” en les mateixes cantonades del carrer del Call, perquè una part de la família regenta la botiga de barrets i l’altra la de sabates, de manera que podríem batejar la cruïlla del carrer dels Banys Nous amb el carrer del Call com “la cruïlla Obach”.

 

El logotip de la sabateria Obach.

El seu web és http://calzadosobach.com/ca

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: