CALL ME BY YOUR NAME, DE LUCA GUADAGNINO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Elio (Timothée Chalamet) és un jove que està passant l’estiu amb els seus pares a la finca que tenen al nord d’Itàlia. Mata el temps llegint, tocant música clàssica (és fill d’una família molt culta) o quedant amb la seva amiga Marzia (Esther Garrel).

El pare d’Elio, el senyor Perlman (Michael Stuhlbarg), és un erudit professor de cultura grecoromana.

Oliver (Armie Hammer) és un jove investigador nord-americà que arriba a la finca per treballar com becari amb el Sr. Perlman. La seva aparició canviarà l’estiu d’Elio i potser també la resta de la seva vida.

 

Elio Perlman és un jove de disset anys que està passant l’assolellat i càlid estiu de 1983 a la finca dels seus pares en una localitat del nord d’Itàlia. Passa el dia escoltant música, llegint, badant o nedant fins que arriba a la vila del pare un estudiant nord-americà per fer-li d’ajudant. Es Oliver, set anys més gran que Elio, un jove encantador i com l’italià, també té arrels jueves. A més, és atractiu i sembla molt segur de sí mateix. Al començament, Elio es mostra una mica fred i distant cap a Oliver, però aviat els dos començaran a sortir d’excursió i a mesura que avanci l’estiu, l’atracció mútua de la parella es farà més intensa.

Aquesta és la sinopsi de Call me by your name, pel.lícula basada en la novel.la del mateix títol de l’escriptor egipci André Aciman. Es un drama que tracta sobre la família i sobre les primeres relacions amoroses. Ve dirigida per l’italià Luca Guadagnino que havia deixat un molt bon sabor de boca amb Jo soc l’amor (2009) i que ara, amb el film aquí comentat, torna a deixar el llistó alt.

Narra amb notable encert visual i bon gust l’esmentada història de l’enamorament estiuenc en una cinta contemplativa i llarga (més de dues hores de durada) que es recrea en bonics paisatges i localitzacions i amb l’atractiu dels personatges.

El guió en el que també va participar Guadagnino, és del veterà cineasta James Ivory qui com els cinèfils recordaran, el 1987 va dirigir Maurice, també una adaptació d’una novel.la, en aquell cas de E.M. Forster, sobre la relació amorosa de dos joves universitaris a la Gran Bretanya de començament dels segle passat. Es evident que Call me by your name té alguns punts en comú a part del propi Ivory qui, per cert, va estar a punt de co-dirigir la pel.lícula amb Guadagnino fins que els productors van considerar  que era més convenient deixar aquesta tasca únicament per l’italià.

Certament, aquesta col.laboració entre Guadagnino i Ivory -d’altra banda, dos cineastes d’estils diferents i separats per quatre dècades- s’ha plasmat en una pel.lícula inspirada i plena de detalls on les mirades i els gests, fins i tot els més petits, componen una bona història sobre el primer amor. El centre d’observació és Elio, que passa els dies de l’estiu tocant el piano, llegint o nadant, com dèiem abans. L’altre jove, Oliver, és el contrapunt: persona vigorosa i coneixedor d’arts clàssiques i llengües mortes. Els dos faran passeigs en bicicleta, visitaran discoteques, prendran banys en el llac, sostindran converses intel.ligents, discutiran sobre les influències de Liszt i Bach i es referiran fins i tot a etimologies d’origen àrab, però sense pretensions, simplement son dos nois molt educats i formats.

I encara que el film se centra en aquesta parella, Guadagnino no descuida els detalls que fan importants a la gent que els envolta, sobre tot, al pare d’Elio, qui encara que no té en la pel.lícula les aparicions del jove, sí té prou temps com perquè veiem i valorem la forma en la que parla i ensenya al fill sobre la vida, és un d’aquells pares que no sovintegen massa en el món del cinema. Està interpretat per l’actor Michael Stuhlbarg qui, atenció, apareix en tres films candidats a Oscar: La forma del agua, Los archivos del Pentágono i, òbviament, aquest.

Per la seva part Timothée Chalamet, l’actor que encarna a Elio, és candidat a Oscar. Broda el seu personatge, un noi que acabarà descobrint que no és qui pensava que era. Chalamet no és un actor sorgit de la televisió com passa en molts casos i caldrà seguir-lo.

Dotada d’una gran sinceritat en la narració, Call me by your name és d’aquelles pel.lícules que tenen l’habilitat d’explicitar no solament allò que es veu sinó també allò que suggereix. Lluminosa, vitalista i emotiva, té moments de calculada intensitat.

 

 

Luca Guadagnino, a qui veiem acompanyat pels dos protagonistes de la pel.lícula, és un dels directors més prometedors i suggerents de l’actual cine europeu.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: