CARL PHILIPP EMANUEL BACH. CONCERT PER CEL.LO EN A MAJOR, ALLEGRO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

En aquest bloc hem parlat moltes vegades de Johann Sebastian Bach i hem mencionat que té l’honor de pertànyer a una família molt prolífica, musicalment parlant, doncs va donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

Doncs avui parlem d’un d’ells. Es tracta de Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788). Era fill de Johann Sebastian i encara que no va arribar al nivell del seu pare, va ser un músic molt notable.

La seva producció s’inclou en l’anomenat estil galant (moviment musical que va sorgir com reacció a l’últim barroc i que és un retorn a un estil més simple. Se’l va dir galant perquè en el segle XVIII els francesos qualificaven així a allò que fos exquisit, equilibrat i elegant) però també va ser un classicista, de fet se’l considera com un dels precursors.

Carl Philippe Emanuel va ingressar amb deu anys a l’escola de Sant Tomàs de Leipzig en la que el seu pare feia un any que s’havia convertit en cantor, però a mesura que anava creixent, el fill de Bach no semblava que hagués de continuar la feina dels seu pare perquè quan va entrar a la universitat ho va fer per estudiar jurisprudència. Als vint-i-quatre anys es va graduar però no es va dedicar al món del dret sinó que va decidir seguir les passes del seu pare dedicant-se a la música.

Al poc temps va obtenir un lloc al servei de Frederic II de Prússia, aleshores príncep hereu de la corona, i quan anys després va ascendir al tron,  Carl Philippe Emanuel es va convertir en membre de la cort reial. Va ser en aquest temps quan va esdevenir un dels millors teclistes del continent.

Encara que està molt considerat pels les sonates que va compondre -en va fer unes quantes-, nosaltres ens fixem en un concert, concretament el que va fer per violoncel en A major del que escoltem l’allegro.

El violoncel.lista és un dels grans del moment, el londinenc Steven Isserlis a qui veiem en una actuació absolutament bolcada en la interpretació que fa acompanyat de la Norwegian Chamber Orchestra.

 

 

Carl Philipp Emanuel Bach va estar molt ben considerat en el seu temps però curiosament durant el segle XIX va caure en l’oblit, potser eclipsat pel nom del seu pare del que va ser el segon d’onze fills que Johann Sebastian va tenir.

El seu web és https://www.cpebach.org/

 

Steven Isserlis va néixer en una família musical. El seu avi Juli Isserlis, era un jueu de Rússia que va ser un dels dotze músics als que el govern va permetre sortir del país a la dècada dels any vint del segle passat. L’objectiu de la sortida era que ell i els seus companys promoguessin la cultura russa, però una vegada fora, no va tornar mai.

També la mare de Steven era una amant de la música, era professora de piano.

Isserlis, molt sol.licitat, actua en solitari, en concerts de cambra i amb orquestra.

El seu web és http://stevenisserlis.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: