CARLOS VÁZQUEZ. EL RELICARIO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Raquel Meller, per Carlos Vázquez.

De mig cos.

Primer pla.

 

De Ciudad Real era l’artista del que parlem avui: Carlos Vázquez Úbeda (1869 – 1944).

Va ser pintor, il·lustrador i va fer pòsters, especialitzant-se en pintura de gènere i paisatges.

Pilar Úbeda, la seva mare, va ser la primera mestra de dibuix que va tenir, i quan tenia setze anys va iniciar estudis a l’Escola Especial de Pintura de Madrid. Posteriorment passaria a l’Academia de Bellas Artes de San Fernando i el 1889 es va traslladar a Paris per ampliar la seva formació.

Va residir a molts llocs: Venècia, Barcelona, Villefranche sur Mer… Va tornar definitivament a Barcelona una vegada acabada la guerra civil.

A Villefranche sur Mer va viure durant un temps en una residència de Raquel Meller, la famosa cantant i actriu, i com que les dones van ser un dels objectius pels seus quadres, Meller també va posar per ell.

En efecte, les dones és un tema que va anar sublimant al llarg de la seva carrera, des de cortesanes fins a dames aristocràtiques, passant per gent comuna.

A Raquel Meller, una de les grans dives del Paral·lel (a Barcelona hi ha una plaça que porta el seu nom), la va retratar amb l’estil que defineix Carlos Vázquez, sense esperit d’adular el representat i amb una refinada combinació de totalitats. No li va estalviar l’aire de cupletista. Precisament, aquest quadre és conegut com El Relicario perquè és una de les cançons més conegudes de Meller que havia interpretat vestida així.

Curiosament, sent dos bons artistes tant Carlos Vázquez com Francisca Marqués López (Raquel Meller) que van viure una bona part de la seva vida a Barcelona, ciutat on van morir, aquest quadre es troba ben lluny, concretament pertany a la col·lecció del Museu d’Art de Sao Paulo, Brasil.

 

Aquí tenim a Carlos Vázquez pintant Raquel Meller.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: