CASA COMALAT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Casa Comalat. Decoració de la façana de l’avinguda Diagonal.

La façana del carrer Còrsega.

Porta d’entrada per la Diagonal.

El vestíbul.

Escala i accés a l’ascensor.

Decoració interior.

Cristalleres.

 

Al número 442 de l’avinguda Diagonal de Barcelona ens trobem amb un bonic edifici modernista, la Casa Comalat.

La seva construcció va ser encarregada a l’arquitecte Salvador Valeri Pupurull per l’industrial tèxtil nascut a La Bisbal d’Empordà, Joan Comalat Alenyà.

L’edifici és com un homenatge a Gaudí perquè conté molts elements de la seva arquitectura i és un dels exemples més originals del modernisme tardà a Barcelona.

Té dues façanes ben diferenciades i les dues mostren la influència de la corba amb l’aroma de l’obra del mestre reusenc.

Com dèiem, va ser l’arquitecte Salvador Valeri l’encarregat d’aixecar l’immoble, cosa que va fer entre 1909 i 1911.

La façana principal, que dona a l’avinguda Diagonal, ​​és de pedra i té una forma més simètrica i regular. A peu de carrer, hi ha un interessant portal de ferro forjat i, al damunt, una galeria central rematada per un pinacle. A la part superior, una sèrie d’obertures retallades a la façana i envoltades de garlandes de pedra sobresurten sobre la resta de balcons corbats amb els seus motius florals. L’edifici està coronat per una torreta en forma de barret d’arlequí revestida de ceràmica verda vidriada.

Aquest element colorit domina la façana posterior de l’edifici, la que dona al carrer Còrsega, que és d’estil més lliure i informal. Les galeries de fusta irregulars li donen un aspecte dinàmic, i les ceràmiques que la decoren aporten un toc de color. Té tribunes irregulars i persianes enrotllables i vitralls i mosaics que ocupen els ampits de les finestres, mentre que els arcs parabòlics sobre les portes de la planta baixa donen a l’edifici la seva sensació gaudiniana. La decoració ceràmica és de Lluís Bru que també va treballar part de la decoració interior.

En conjunt, l’edifici ressalta per la mestria que exhibeix el treball de mosaics, estucs, pintures, fusteries i vitralls, especialment en el vestíbul principal i l’escala de veïns. I ja que parlem d’aquests dos espais, hem de dir que són precisament uns dels que més notorietat aporten tant per la riquesa dels materials emprats com per la profusa decoració que llueixen. Els terres d’aquests espais estan acabats en marbre de color blanc i els murs estan protegits per un arrambador de fusta de caoba de contorns ondulants.

Un edifici tan bonic com singular que no té res a envejar a d’altres que són més coneguts perquè aquest, en tractar-se d’un immoble amb pisos i despatxos privats, no és visitable.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: