CATRIONA MCKAY. THE SWAN LK 243

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

En el nostre apartat de música comencem parlant d’un vaixell de pesca.

Amb tota la raó us preguntareu què té a veure una cosa en l’altra. Doncs té relació per aquelles petites històries que té la vida.

I aquesta història va començar fa molt temps, més de cent anys, concretament el 1900, perquè va ser aquell any que es va llançar al mar un vaixell pesquer que va ser batejat com The Swan (el cigne) i en aquella època va ser un dels més bonics vaixells de la flota pesquera escocesa i el més gran que mai s’havia construït a Lerwick, la capital de les atlàntiques Illes Shetland.

Tot i la seva modèstia, aquest pesquer va ser capaç de sobreviure a dues guerres mundials i la lògica amenaça de destrucció no sols pels riscs de les guerres sinó també pel pas de temps i en el cas de The Swan per tant de temps. Així que es mereixia una restauració.

Doncs dit i fet. Aquest petit símbol escocès va ser restaurat per quedar com nou, com si un segle d’existència no hagués comptat per ell.

I aquí entra en joc la part musical i més concretament el personatge de Catriona McKay. Catriona és intèrpret d’arpa i compositora escocesa (va néixer a Dundee). No és una arpista convencional sinó una autèntica exploradora de la música que ha col.laborat amb artistes de folk, jazz, clàssics i també experimentals. Es una dona intrèpida musicalment parlant perquè no li fa ninguna por submergir-se en melodies alternatives, allunyades dels paràmetres clàssics però sense perdre les arrels de la tradició escocesa que hi son presents en la seva obra.

La seva és tota una aventura musical, molt dinàmica, que busca un punt d’equilibri entre les essències de la identitat musical del seu país connectant lliurement amb d’altres influències i estils de diferents geografies.

El 1999 McKay va tenir l’oportunitat de pujar a bord de The Swan durant la competició marítima Cutty Sark Tall Ships Race. Aquella va ser una experiència que no oblidaria i vuit anys després publicaria el seu disc Starfish (Estrella de mar) en el que dedicaria un tall, concretament el quart, al vaixell titulant la cançó com The Swan LK 243. De fet la melodia l’havia compost durant el seu viatge al vaixell.

A la interpretació que veiem al vídeo, Catriona està acompanyada per Aly Bain al violí, Jerry Douglas al dobro, Donald Shaw al piano i Russ Barenberg a la guitarra.

 

Catriona McKay no és solament una bona intèrpret de l’arpa escocesa, és també una compositora poc convencional, improvisadora i innovadora. També és pianista.

Ja ha guanyat dues vegades el premi a l’Intèrpret de l’Any de Múscia Escocesa. Va ser el 2007 i el 2015.

El seu web és http://www.catrionamckay.co.uk/

 

I aquest és el Swan LK 243, el centenari vaixell pesquer escocès, coprotagonista d’aquesta ressenya.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: