CHAVALAS, DE CAROL RODRÍGUEZ COLÁS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Marta, Desi, Soraya i Bea, amigues inseparables quan eren adolescents, es tornen a trobar al barri per reviure una autèntica amistat. Però s’hauran d’enfrontar a aquelles adolescents que van ser i a les dones que volen ser, i gairebé sense adonar-se’n s’ajudaran a prendre decisions importants per les seves vides. El pas del temps i els diferents caràcters que tenen no seran obstacle perquè la seva amistat prevalgui per damunt de tot. 

Carol Rodríguez Colás és la directora de Chavalas, la seva òpera prima (per cert, amb guió escrit per la seva germana Marina), una pel·lícula que suggereix notes autobiogràfiques, entre d’altres raons perquè situa la història a Cornellà, la localitat on va néixer.

En qualsevol cas, la directora intenta allunyar-se dels clixés que més habitualment veiem quan es tracten temes de la perifèria d’una gran ciutat (delinqüència, drogues…) per apostar per una comèdia molt generacional i costumista en la que toca històries de noies joves que intenten trobar el seu lloc al món. Així, l’argument s’alimenta entre altres coses de l’estètica i el codis de barri, de personatges i situacions molt versemblants, però no pretén ser solament una finestra que ens ensenyi un lloc sinó que s’enriqueix tocant una generació amb els seus estats d’ànim que van més enllà de la simple localització geogràfica.

Renegar dels orígens per tornar a trobar-te amb ells és una de les idees que estan presents al film; és el cas de la protagonista, Marta, de tornada al barri després de la seva sortida quan tenia ganes de menjar-se el món i no va trobar l’èxit en el seu intent de ser fotògrafa artística a Barcelona i relacionar-se amb els ambients de la creació artística i les aparences. Al començament, el film ofereix algunes claus sobre la superficialitat i l’esnobisme de certs ambients -creiem que és la part més “forçada” de la pel·lícula- que contrasten amb la senzilla vida de barri. Per Marta, aquest retorn suposa una derrota, perquè s’avergonyeix dels seus orígens que creia que havia pogut superar en haver obtingut feina a Barcelona, un lloc més modern i cosmopolita. Ni el retrobament amb les amigues de tota la vida li treu la sensació de fracàs que li suposa el retorn. Ni tan sols gosa explicar als seus contactes de la capital que s’ha traslladat a la seva residència habitual i s’estima més inventar-se que està a punt d’inaugurar una exposició a Estocolm; Marta és el retrat d’un desclassament.

El millor de la pel·lícula són les seves joves actrius: per descomptat, Vicky Luengo en el seu paper com Marta, i també Carolina Yuste (Desi), Elisabet Casanovas (Bea) i Ángela Cervantes (Soraya). La interpretació que fan de la relació entre elles en algun moment fins i tot dona la impressió de que no estan actuant, sinó que són noies que estan sent filmades per una càmera oculta perquè són vàries les seqüències que desprenen molta espontaneïtat. I no serà perquè aquesta relació no tingui els seus punts de complexitat i mal rotllo.

Encara que la pel·lícula és una mica irregular amb alguns punts caricaturescs que no l’afavoreixen -com l’esmentada exageració d’alguns detalls esnobistes-, la història ens ofereix una digna representació de la vida diària dels entorns metropolitans amb els seus bars, les classes de tai-chi a la plaça, els fotògrafs que intenten sobreviure amb reportatges de noces, bateigs i comunions (atenció aquí a la curiosa i breu aparició de José Mota)… Tot això conforma Chavalas, un film petit, que no busca pretensions, però que té la seva ànima.

La pel·lícula es va emportar el Premi del Públic en l’últim Festival de Málaga.

 

Carol Rodríguez Colás debuta com directora amb Chavalas, una pel·lícula amb alguna nota autobiogràfica: “quan era jove vaig viure la vergonya de ser de barri”, ha afirmat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: