CHOPIN. CONCERT PER PIANO No. 1, Op. 11

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

El polonès, de pare francès, Fryderyk Chopin va ser compositor i un autèntic virtuós del piano, un dels més importants de la història.

La seva perfecta tècnica, el refinament estilístic i les seves harmòniques obres l’han fet ser comparat amb Bach, Liszt o Beethoven per la influència que ha tingut en el món de la música.

La seva obra està considerada com el romanticisme musical en el seu estat més pur.

Chopin va compondre dos concerts per piano i orquestra. El que podem escoltar en el vídeo és el nº 1 encara que això no és del tot cert perquè si bé sí és veritat que va ser el primer en ser publicat, en realitat el va escriure immediatament després del que seria publicat com Concert per piano nº 2.

El va compondre al 1830 i el va estrenar el mateix any, a la tardor, al Teatre Nacional de Varsòvia amb el propi Chopin com solista durant un dels seus concerts d’acomiadament abans de deixar Polònia per anar a instal.lar-se a França.

Tradicionalment la crítica s’ha mostrat dividida respecte a aquesta obra. Per uns, Chopin era fonamentalment un compositor per piano i per això consideren que aquest acompanyament orquestral no és més que un vehicle pel solista, de manera que les parts purament orquestrals no tenen ningun interès. D’altres són de la opinió que l’acompanyament orquestral està deliberadament i curosament escrit per envoltar el so del piano i que la simplicitat de l’orquestració és una elecció conscient per buscar el contrast amb la complexitat de l’harmonia. Ens inclinem més per aquesta segona opció doncs l’orquestra crea un ambient que enriqueix la peça.

Aquest Concert per piano nº 1, opus 11, està dividit en tres moviments. Nosaltres escoltem el segon, que és una bella romança-larghetto.

Les imatges del vídeo corresponen a la casa on vivia Chopin a Polònia, avui convertida en museu dedicat al compositor.

El piano és tocat per l’afamat músic de Sant Petersburg  Nikita Magaloff, un especialista en Chopin, que ha interpretat tota l’obra completa del compositor polonès. Magaloff també ha sigut el primer en enregistrar tota l’obra de Chopin.

 

Fryderyk Chopin, un dels pianistes més importants de la història.

Per saber més d’ell cliqueu aquí

Nikita Magaloff va ser el primer pianista en enregistrar tota l’obra de Chopin.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: