CHRISTIAN AUGUST SINDING. LEGENDE

                                   – O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Avui parlem de Christian August Sinding (1856-1941), compositor noruec considerat el successor d’Edvard Grieg, tot i que en l’actualitat no té la seva popularitat.

Pertanyia a una família amb inquietuds artístiques doncs el seu germà Stephan va ser escultor i el seu altre germà Otto pintor. A més va tenir un cosí escriptor, Alfred. Sinding-Larsen.

Bellugant-se en aquest món de creació no és d’estanyar que s’acabés casant amb una dona de l’àmbit artístic, l’actriu Augusta Gade.

Va començar a estudiar música a Oslo (en aquell temps la ciutat es deia Christiania) i després es va traslladar a Alemanya per continuar al conservatori de Leipzig on va rebre influències de Wagner i Liszt.

Va viure una bona part de la seva vida a Alemanya encara que rebia subvencions del govern noruec. Entre 1920 i 1921 va residir als Estats Units per donar classes de composició a Rochester, Nova York.

Sinding era més bé de música simfònica però els seus agents musicals li demanaven composicions de música de cambra perquè tenia una bona sortida entre el públic. En quant a instruments, el seu favorit era el violí.

Les seves líriques composicions per piano i les cançons que va compondre van fer que se’l veiés com l’hereu del seu compatriota Grieg amb un nivell de reputació internacional similar.

Un exemple de la seva música és l’opus 46 titulada Légende, una composició de l’any 1900 en la que l’instrument solista és precisament el violí.

En la versió que escoltem, el violinista és el Sud-coreà Dong-Suk Kang acompanyat de la CSR, l’orquestra simfònica eslovaca dirigida per Adrian Leaper.

Son set minuts d’un vídeo musical relaxant amb aquesta peça de Sinding.

 

 

Christian August Sinding va tenir molts reconeixements, va ser nomenat membre de l’Ordre de St. Olav i membre de l’Acadèmia Reial de Música Sueca, entre d’altres distincions.

Va estar a l’alçada de popularitat d’Edvard Grieg, però va haver un fet que va fer que el seu coneixement caigués: el 1941 es va unir al partit nazi noruec Nasjonal Samling. Va ser sorprenent perquè Sending sempre havia estat en contra de l’ocupació nazi i fins i tot havia lluitat en favor dels drets dels músics jueus. Es possible que aquest canvi d’actitud tingués a veure amb la demència senil que havia començat a patir la dècada anterior. El cert és que com que les ràdios noruegues de l’època feien boicot als simpatitzants nazis, li van donar l’esquena i això explica que amb el pas del temps deixés de ser tant conegut com, en canvi, encara ho és ara el seu compatriota Grieg.

 

Com que el violinista de Seül  Dong-Suk Kang va celebrar el seu primer concert amb només vuit anys, no és d’estranyar que a hores d’ara ja hagi tocat amb reconegudes orquestres de gairebé tots el continents i col.laborat amb prestigiosos directors com Masur o Menuhin.

L’anglès Adrian Leaper ha estat molt vinculat a Espanya perquè primer va dirigir l’orquestra filharmònica de Gran Canària i després, durant deu anys, va estar al front de l’orquestra simfònica de RTVE.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: