CHRISTOPH GRAUPNER. CONCERT PER VIOLA D’AMORE, FLAUTA i ORQUESTRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La flautista polonesa Ewa Murawska.

 

Christoph Graupner (1683 – 1760) va ser un compositor alemany que va destacar per la seva originalitat.

A la seva època va ser molt valorat, i això que tenia “competència” del nivell de Bach, Telemann o Händel.

Un detall important és que va estudiar música amb Johann Kuhnau, l’organista barroc que va ser el predecessor de Bach a l’església de Sant Tomàs (l’església de Leipzig on Bach va treballar i on es troben les seves restes).

Graupner va deixar Leipzig per ocupar el lloc de clavecinista de l’orquestra de l’Òpera d’Hamburg. Un altre detall: Händel n’era violinista, o sigui que Händel va tocar sota la batuta de Graupner.

Va compondre diverses òperes que van tenir èxit i va participar en la composició d’altres amb Keiser que en aquell moment era la figura dominant de l’òpera alemanya.

Després acceptaria un lloc a la cort de Hesse-Darmstadt arribant a ser el seu director d’orquestra i compositor.

Pot sorprendre que havent tingut reconeixement i havent-se relacionat als els millors noms de la música d’aquell moment, no sigui tan conegut. Doncs en part és degut a una decisió seva: va demanar que tota la seva obra fos destruïda quan morís. No cal dir que això va provocar tota una batalla jurídica entre els seus hereus, quedant la seva música en un segon pla a nivell públic. Finalment l’obra va quedar sota la propietat de la cort de Darmstadt i en l’actualitat pertany a l’estat federat de Hesse.

Les seves composicions es caracteritzen per la utilització d’un munt d’instruments amb obres orquestrals i per música de cambra.

Un exemple del que feia és el Concert per viola d’amore, flauta i orquestra GWN 725 que podem escoltar al vídeo amb els seus quatre moviments. largo, vivace, andante i vivace.

Es interpretada per l’orquestra polonesa Ars Longa dirigida per Eugeniusz Dąbrowski. Els músics principals son Donald Maurice tocant la viola d’amore i Ewa Murawska a la flauta.

La proximitat de les imatges del vídeo ens permet veure allò que normalment no es fàcil de captar en una sala de concerts: les mirades dels músics.

 

De Nova Zelanda és Donald Maurice, professor de música i especialista en viola d’amore.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: