CLAIRE MESSUD. LA NIÑA EN LLAMAS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Julia Robertson i Cassie Burnes son amigues des de la guarderia. Sempre han compartit tot, fins i tot el desig d’escapar de les rígides limitacions del poble on viuen, Royston, a Massachusetts. Julia és filla d’un odontòleg i d’una periodista i per les professions dels pares s’espera que tingui una vida estable, sense sorpreses. En canvi, Cassie és filla de mare soltera que es guanya la vida cuidant malalts terminals i és una cristiana devota. La vida de Cassie es complica quan entra en escena el nou nuvi de la seva mare, un metge fanàtic i controlador i ella s’obsessiona en trobar el seu pare biològic. 

Amb l’arribada de l’adolescència els camins de les dues amigues se separen. Julia, obedient, se cenyirà a allò que se suposa per qualsevol jove de classe mitjana, estabilitat, grups de debat, campaments de teatre i amics sensibles. Però en Cassie comencen a aflorar trets de “noia dolenta”. Així, mentre el futur de l’una sembla clar, el de l’altra s’enfosqueix.

Claire Messud és una escriptora de prestigi especialitzada en la creació de personatges femenins poc habituals amb una vida interior intensa i imaginativa. Gairebé sempre ha posat sobre la taula l’experiència interior de les dones com a tema digne d’examen. Les seves obres psicològiques desentranyen la ment humana en moments clau com el pas de l’adolescència a l’edat adulta que és el cas de La niña en llamas.

En quant als personatges analitzats, Cassie representa l’esperit lliure i salvatge en la línia dels boscs que rodegen casa seva. Es poc amant dels estudis, incontrolable i desafiant. Poc a poc, potser com conseqüència d’adonar-se que la seva existència no és com voldria, com autodefensa es torna violenta. En canvi, Julia és una adolescent estable que no deixa de tenir èxit en els estudis. Ara que ja ha deixat de ser una nena, està allunyada de les aventures d’anys enrere als boscs i per ella es dibuixa un futur sense sorpreses amb tallers teatrals i un brillant protagonisme en els clubs de debat juvenils que abans esmentavem.

Messud porta a terme una minuciosa i penetrant anàlisi psicològica i representa una narració necessàriament introspectiva amb espais habitats per silencis i algun buit existencial. Es a Julia a qui l’escriptora dóna la veu per desgranar un relat de ritme pausat que es reserva per al final un detall que dóna un nou significat a la història i ens invita a la reflexió.

Tot i l’edat de les protagonistes, cal aclarir que aquesta és una novel.la per adults, evidentment del tot accessible per lectors joves que valoraran la perícia de Messud per descriure el canvi tan subtil com trencador que té lloc entre Julia i Cassie. Tot semblava unir aquestes amigues íntimes i, finalment, tot les separa.

Història doncs sobre la primera amistat que es trenca -podria semblar un tema menor però no ho és-, està explicada amb una cuidada prosa que no cau en l’adornament i desenvolupa amb agudesa els aspectes dels personatges, siguin físics o emocionals, aconseguint un bon relat sobre l’experiència contemporània de l’adolescència i com els ideals infantils es poden deteriorar sota la pressió de l’edat adulta i el que comporta. També ens planteja una bona pregunta: fins a quin punt podem arribar a conèixer als nostres confidents més íntims?

Llibre relativament breu, però impactant.

 

 

Claire Messud és filla de mare canadenca i pare francès, cosa que l’ha fet viatjar i viure en diversos països quan era una nena. Ara, casada amb un crític literari, resideix a Cambridge, Massachusetts.

Es escriptora de novel.les de gran èxit als Estats Units com When the World Was Steady o The Hunters (una col.lecció de novel.les curtes), que van ser finalistes del PEN/Faulkner Award.

Amb Los hijos del emperador va donar un salt endavant sent el llibre de l’any segons el New York Times, Los Angeles Times i el Washington Post.

No solament es guanya la vida escrivint sinó també ensenyant: és professora d’escriptura narrativa a Harvard University.

El seu web és http://www.clairemessud.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: