CLARA SCHUMANN. SCHERZO No.2 EN C MENOR OPUS 14

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


“Va haver un temps en el que jo creia tenir talent creatiu, però he renunciat a aquesta idea; una dona no ha de tenir el desig de compondre; si ninguna ho ha pogut fer, per què hauria de poder jo?”

Això va escriure Clara Wieck poc abans de casar-se amb Robert Schumann i convertir-se en Clara Schumann, perquè va haver un temps en el que les dones amb talent eren considerades “àngels dotats”, no professionals, i la seva música era obstinadament reclosa a l’àmbit privat.

Afortunadament, aquest no va ser el cas de Clara Wieck (1819 – 1896), pianista, compositora i professora de piano. Va ser una de les grans concertistes europees del segle XIX i la seva carrera va ser clau en la difusió de les composicions del seu espòs Robert Schumann. Considerada com una de les pianistes més distingides de l’era romàntica, va exercir la seva influència en una carrera de més de mig segle.

La vena musical li venia dels seus pares: Friedrich Wieck era pianista, venedor de pianos i professor, i la seva mare Mariane Bargiel, cantant. Fins i tot va ser una nena prodigi; entrenada pel seu pare, va començar a viatjar als onze anys i va tenir èxit a París i Viena, entre d’altres ciutats. Quan es va casar amb Robert Schumann va adquirir el nom pel que ha passat a la història: Clara Schumann.

Va fer gires per tot Europa i va estrenar obres del seu marit i també de Brahms, amic de la parella i amb qui va viure quan Robert va morir. Fins i tot després de la prematura mort del seu marit va continuar fent gires i a partir de 1878 va ser una influent professora de piano al Conservatori de Frankfurt.

Una mostra de la seva música és l’Scherzo nº 2 en C menor opus 14 que va compondre el 1838 quan tenia dinou anys. Interpreta la peça Isata Kanneh-Mason qui als seus vint-i-quatre anys ja és coneguda i reconeguda doncs ha guanyat un munt de premis.

 

Clara Schumann, intèrpret, compositora, professora, esposa i mare de vuit fills.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

 

Isata Kanneh-Mason forma part d’una família de set germans tots músics clàssics. Isata, tot i la seva joventut, ja recorre escenaris de tot el món, és una de les pianistes joves més sol·licitades. L’any 2019 va publicar el seu primer àlbum dedicat, com no, a Clara Schumann.

El seu web és http://www.kannehmasons.com/project/isata-kanneh-mason/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: