CLÀSSICA: BEETHOVEN. SONATA Nº 14 EN C MENOR

Ludwig van Beethoven és un dels compositors més importants de la història de la música. La seva gran influència no la va exercir només durant els períodes que ell va viure (clàssic i començament del romàntic)  sinó que va continuar molt més enllà de la seva mort.

Les composicions de Beethoven abracen diversos gèneres i tot i que se’l coneix molt per les seves grans simfonies (en aquest bloc en parlem d’algunes), també va compondre notables peces per música de càmera i per piano.

I una de les peces per piano més conegudes del compositor de Bonn és la sonata número 14 en C menor, popularment coneguda com Sonata a la llum de la lluna.

La va enllestir l’any 1801 i la va dedicar a la seva alumna la comtessa Guilietta Guicciardi de qui es diu que estava enamorat. Aquest suposat enamorament no està clar i es basa en una carta adreçada a una dona a la que anomena “amor immortal”. El problema és que la carta, de deu pàgines, no va arribar a ser enviada i encara que el seu biògraf i secretari Anton Schindler va entendre que havia de ser la seva alumna Guilietta, la cosina d’aquesta ho va desmentir perquè estava assabentada d’una tòrrida relació del compositor amb una altra cosina de la família.

En quant a la sonata, té un ritme com es diu en música, pianissimo (molt lent) com si es tractés de l’expressió d’un lament. Algú la va descriure dient que era una escena nocturna on es podia escoltar una llunyana, fantasmagòrica i trista veu (en aquest cas la del piano).

Pot sorprendre que un home temperamental com Beethoven escrivís una obra tan emotiva, res a veure amb el torrent musical que son les seves simfonies.

La pianista que interpreta la peça (la part adagio sostenuto) és la canadenca Susan Hammond que a més d’interpret és professora i li agrada portar la música clàssica als joves, i per fer-ho utilitza un sistema molt curiós que ha donat bons resultats: als seus alumnes els explica la biografia dels músics barrejant història i música. Ha enregistrat diversos discs amb aquesta tècnica de manera que així els àlbums no son solament musicals sinó informatius.

Per saber més de Beethoven: http://es.wikipedia.org/wiki/Ludwig_van_Beethoven

Ludwig van Beethoven.

Susan Hammond és pianista i professora. Porta ja venuts uns cinc milions de discs amb el seu sistema pedagògic per joves de barrejar història i música.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: