CLÀSSICA: HENRY PURCELL. AN EVENING HIMN, PER EMMA KIRKBY

El més gran compositor anglès de tots els temps és Henry Purcell. Va viure en el context barroc del segle XVII.

El seu pare, que es deia igual, era cavaller de la Capella Reial i va cantar a la coronació de Carles II d’Anglaterra. O sigui que ja saben d’on li va venir l’afició per la música a Henry Purcell junior.

Es diu que el nen Henry ja composava als nou anys tot i que amb certesa només es pot dir que la primera obra coneguda seva va ser l‘Oda per l’aniversari del Rei de quan tenia onze anys. No està malament.

A partir de que al 1683 va ser nomenant organista de la Capella Reial, es va dedicar durant anys a compondre gairebé de manera exclusiva música sacra.

I dins d’aquest periode, va escriure  An Evening Hymn (Un himne del capvespre). La notícia més antiga que en tenim és que era la peça d’obertura de la Col.lecció Harmonia Sacra de l’editor de música Henry Playford, qui la va publicar l’any 1688.

Es molt dificil saber en quin context va ser realitzada aquesta composició però el que sembla clar és que no estava pensada per ser interpretada en cerimònies litúrgiques i potser en ningún altre tipus de represetació pública. Sembla més bé que la peça es va compondre per ser interpretada només en reunions privades. O sigui que en certa manera ens podem sentir afortunats de formar part del públic d’aquesta delicada obra:

“Now that the Sun hath veil’d his Light,
And bid the World good Night;
To the soft Bed, my Body I dispose,
But where shall my Soul repose?
Dear God, even in Thy Arms, and can there be
Any so sweet Security!
Then to thy Rest, O my Soul! And singing, praise
The Mercy that prolongs thy Days.
Hallelujah!”

“Ara que el sol ha tapat la seva llum i desitja al món una bona nit, cap al teu llit disposo el meu cos. Pero, on descansarà la meva ànima? Estimat Deu, fins i tot en els teus braços; i que hi hagi dolça Seguretat! Aleshores descansa, oh, ànima meva! I el cant alaba la Misericòrdia que perllonga els dies. Aleluia!”

En el video, aquesta peça ens es interpretada per una especialista en música renaixentista i barroca: la soprano anglesa Emma Kirkby que l’any 2000 va rebre l’Ordre de l’Imperi Britànic; és a dir, que és Dame Emma Kirkby. (Per cert, si algú s’interessa per les pintures que hi surten, son de John Atkinson Grimshaw).

Per saber més de Henry Purcell: http://es.wikipedia.org/wiki/Henry_Purcell

Per saber més d’Emma Kirkby: http://es.wikipedia.org/wiki/Emma_Kirkby

Es seu web és: http://www.emmakirkby.com/

Aquesta és Dame Emma Kirkby.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: