CLÀSSICA: JESSYE NORMAN, EL LAMENT DE DIDO

El més gran compositor anglès de tots els temps és Henry Purcell. Va viure en el context barroc del segle XVII.

Al 1682 va compondre l’òpera Dido i Eneas. L’obra relata la història d’amor entre Dido, la reina de Cartago, i Eneas, l’heroi troià.

Aquesta és una òpera monumental del barroc i és una de les més destacades obres de Purcell, fins al punt que té la consideració de primera òpera nacional anglesa. Als barcelonins ens queda l’honor de saber que aquesta obra va ser estrenada a Espanya al Gran Teatre del Liceu.

L’ària més famosa de l’òpera és When I am laid in earth, coneguda popularment com El lament de Dido:

Eneas ha d’abandonar Cartago, tot i compartir l’amor que Dido sent per ell. Quan ell deixa aquesta ciutat, Dido, que sap que no el tornarà a veure mai més i que sense ell la seva vida no tindrà sentit, decideix suicidar-se. S’inmolarà en una foguera que irònicament il.luminarà el camí que pren el vaixell on va Eneas.

L’ària es canta en forma xacona (de ritme lent) i és acompanyada instrumentalment d’un solo per augmentar el drama emocional de l’escena.

“When I am laid, am laid in earth, May my wrongs create
No trouble, no trouble in thy breast; no trouble, no trouble in thy breast
Remember me, but ah! forget my fate, remember me, but ah! forget my fate
Remember me, remember me, but ah! forget my fate.”

“Quan jegui a terra, quan jegui a terra, que els meus erros no causin penes en el teu pit, que no causin penes en el teu pit. Recorda’m, pero ah! oblida el meu destí, recorda’m, però ah! oblida el meu destí, recorda’m, recorda’m, però ah! oblida el meu desti…”

La cantant nordamerica Jessye Norman és una gran soprano dramàtica i Dido és uns dels papers amb els que està més relacionada. Així, la podem veure en el video fent una exel.lent interpretació d’aquest lament.

Per saber més de Henry Purcell: http://es.wikipedia.org/wiki/Henry_Purcell

Per saber més de Jessye Norman: http://es.wikipedia.org/wiki/Jessye_Norman

Aquest era Henry Purcell.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: