CLÀSSICA: JORDI SAVALL. DIFERÈNCIES SOBRE LES FOLIES

Hem de començar aquesta ressenya parlant d’Antonio Martín Coll, un organista i compositor de música barroca.

Antonio Martín havia crescut en un monestir i va arribar a ser frare franciscà. Se sap que els últims anys de la seva vida els va passar en el monestir de San Francisco el Grande, a Madrid, fins que va morir al 1734.

Aquest frare compositor, va escriure també dos tractacs encara que la fama li ha vingut pels quatre volums d’una compilació que va fer sobre peces d’orgue d’altres compositors. Els volums es deien Flores de Música.

Va arribar a fer un cinquè volum de Flores de Música, aquest anomenat Ramillete oloroso: suaves flores de música para órgano. Com el títol indica, conté música per a orgue i en aquest cas es tracten de peces que va compondre ell mateix. Dos d’aquests treballs son variacions sobre La Folía, un llarg,  Diferencias sobre las Folías, i un altre curt, Folías. (La Folía és un dels més antics temes musicals europeus, molt melòdic i molt utilitzat al nostre continent com base per compondre sèries de variacions).

Si hi ha al nostre país un músic erudit en música barroca, aquest és Jordi Savall. Aquest igualadí famós per tocar la viola de gamba, a part dels seus estudis a casa nostra, va viure durant dues dècades a Suïssa per ampliar la seva formació i reivindicar aquest vell instrument pràcticament oblidat.

No cal dir que Antonio Martín Coll no va passar desapercebut per en Savall. De manera que en el video el veiem interpretar Diferencias sobre las Folías amb la seva viola de gamba, acompanyat per la seva filla Arianna Savall a l’arpa,  Rolf Lislevand amb la guitarra barroca, Pedro Esteban a la percussió i Adela González-Campa amb les castanyoles.

Jordi Savall i Bernardet és un especialista en música barroca (encara que no únicament en barroca). Ha fet la banda sonora de més de mitja dotzena de pel.lícules i porta acumulades, de moment, una dotzena de premis. Tot un erudit musical.

Per saber més d’ell: http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Savall_i_Bernadet

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: