CLÀSSICA: MASSENET. MEDITACIÓ DE THAÏS

http://www.youtube.com/watch?v=PGd4Rs-O3ws

El compositor francès Jules Massenet va ser molt popular entre finals dels segle XIX i començament del XX per les seves òperes.

I això que, en principi, no semblava que Massenet s’hagués de dedicar a la composició doncs era fill d’un fabricant de persianes, però les seves qualitats musicals van ser ràpidament evidents.

Així, amb només disset anys ja havia guanyat un primer premi de piano i quatre anys després, amb vint-i-un, va guanyar el Grand Prix de Roma.

Va compondre diverses òperes, algunes molt famoses com Manon, però la peça que escoltem en el video pertany a una que va estrenar l’any 1894 (quan ell ja tenia cinquanta dos anys d’edat). Es deia Thaïs i l’estrena no va anar gaire bé, De fet va haver d’esperar uns deu anys perquè aquesta òpera fos reconeguda pel públic.

El segon acte de l’òpera té un esplèndid solo de violí conegut com Meditació de Thaïs:

Thaïs és una bonica cortesana i sacerdotessa de Venus donada a les festes i als plaers terrenals. Per contra, el monjo Athanaël, és una persona molt ascètica i pretèn convertir-la al cristianisme. Després d’una de les seves multiples festes, Thaïs se sent cansada per la vida buida que porta. Athanaël aprofita aquest moment d’insatisfacció d’ella per explicar-li que si es converteix, guanyarà la vida eterna. Encara que no acaba de convencer-la, ella ho medita llargament i acabarà canviant d’opinió. Es aquesta meditació de la bella Thaïs la que dona títol a una de les peces de violí més interpretades.

Així que res millor que ens la interpreti el virtuós Itzhak Perlman, un dels grans violinistes dels nostres temps i que manega l’instrument amb una facilitat que per ell sembla una joguina.

Per saber més de Massenet: http://es.wikipedia.org/wiki/Jules_Massenet

Per saber més de Perlam: http://es.wikipedia.org/wiki/Itzhak_Perlman

Als catorze anys Jules Massenet ja era un molt bon pianista.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: