CLÉO DE MÉRODE, PER MARIANO BENLLIURE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Cléo de Mérode, per Mariano Benlliure.

Vista lateral de la ballarina.

Vista posterior on es pot veure la signatura de Benlliure.

 

Un dels últims grans mestres escultors del realisme espanyol entre final dels segle XIX i començament del XX va ser el valencià Mariano Benlliure Gil (1862 – 1947).

No venia d’una família de gent de molts diners però sí que hi va trobar inquietud artística que el va influenciar. Així, el seu pare era decorador de cases i dibuixava perspectives, elements de jardins, ornaments…

I a més dos germans seus van ser pintors: Juan Antonio i José.

Amb només nou anys ja va començar a fer talles sota la tutela del seu germà José. A Madrid sent encara un nen va participar en alguns concursos. Amb només quinze anys va fer la seva primera exposicions important, va ser a Zamora, i allí, la mateixa persona per la que el seu pare estava fent unes feines li va encarregar un pas per processó, per la Real Cofradía del Santo Entierro d’aquella ciutat.

Va ser només el començament. Després va venir més feina i un prestigi creixent que el convertirien en un dels millors escultors espanyols al tombant del segle XIX al XX.

Se’l coneix sobre tot per els molts monuments públics i busts que va fer. No és casual que fes tant monument: la seva perícia el va permetre guanyar gairebé totes les convocatòries públiques a les que es presentava. Fins i tot el rei Alfons XIII li va encarregar feines per la casa reial.

El seu estil es caracteritza per un naturalisme detallista i minuciós, encara que el modelatge el feia ràpid.

Heus aquí un exemple de la seva obra, en aquest cas la relativa a busts. El personatge és la belga -nascuda a París- Cléopâtre-Diane de Mérode, coneguda artísticament com Cléo de Mérode. Era ballarina i es va formar a l’Òpera de París. França va ser el trampolí des del que es va projectar a Europa .

També va ser l’estrella del cabaret parisenc Folies Bergère. A més va ser escollida com Reina de la Bellesa pel diari L’illustration, entre 131 celebritats, una d’elles era la no menys coneguda artista Sarah Bernhardt.

El bust de Benlliure (fet l’any 1910) és pràcticament una fotografia de Cléo de Merode, una de les seves obres més recordades en la que demostra la seva capacitat per les creacions naturalistes.

 

 

Mariano Benlliure, un mestre del naturalisme.

El web de la seva fundació és http://marianobenlliure.org/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: