COMENTARI D’UN QUADRE: ABANS DEL BANY, DE RAMON CASAS

Fitxer:Abans del bany.jpg

El pintor, dibuixant i cartellista barceloní Ramón Casas va ser un dels més importants impulsors del modernisme català.

Com que com estudiant no va ser un noi massa bo, ràpidament es va lluirar cap a la seva vessant artística, formant-se a Barcelona amb el mestre Joan Vicens. Posteriorment es va perfeccionar a Paris on va viure entre 1890 i 1894.

En les seves primeres obres va plasmar interiors i exteriors de Paris utilitzant concepcions modernistes.

A la seva tornada a Barcelona va continuar conreant aquesta tendència, sobre tot en els seus quadres d’interiors amb figures femenines, però es va sentir també atret per la pintura històrica, en particular per la plasmació d’esdeveniments contemporànis que va plasmar en quadres de gran format amb multitud de figures i dotats en alguns casos d’una forta intensitat dramàtica.

També les procesons i els balls estaven entre els seus temes favorits.

D’entre les seves pintures d’interiors amb figures femenines, comentem avui la titulada  Abans del bany, una obra realitzada l’any 1894.

Casas tot just acabava de començar a fer habituals les seves representacions de caràcter intimista, sobre tot, en pintures que tinguessin a veure amb banys.

No és que la temàtica fos una idea trencadora seva, de fet alguns pintors francesos ja la practicaven des de feia algun temps amb èxit.

La diferència podria estar en el fet de què Casas feia les representacions menys sensuals i atrevides que alguns col.legues seus, i aquesta manera de procedir no era casual, sabia perfectament quines eren les limitacions que la moral oficial imposava a l’art català.

Per això el nostre pintor s’estima més recrear una realitat més idealitzada, procurant remarcar el sentit de la bellesa de les escenes més habituals de la vida quotidiana.

En Abans del bany, la figura femenina que s’està desvestint adquireix una dimensió especial no sols pel color d’un intens blanc de la roba, sinó també per l’aurèola de llum que entra a través de la persiana que tanca la finestra  i que embolica tant el seu rostre com el seu clatell.

Qui vulgui veure l’original d’aquesta pintura no cal que viatgi fins molt lluny doncs està exposada al Museu de Montserrat.

Per saber més de Ramón Casas: http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Casas_i_Carb%C3%B3

Així es va veure Ramón Casas en aquest autoretrat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: