COMENTARI D’UN QUADRE: EL SOMNI DE DANTE DAVANT LA MORT DE LA SEVA ESTIMADA, DE DANTE GABRIEL ROSSETTI

File:Dante's Dream at the Time of the Death of Beatrice by Dante Gabriel Rossetti.jpg

Entre 1828 i 1882 va viure el polifacètic Dante Gabriel Rossetti, doncs era pintor, poeta, il.lustrador i traductor.

Encara que era londinenc de naixement i d’educació, venia d’italians, com denota el seu nom. El seu pare era Gabriel Rossetti, un italià erudit que havia emigrat a Anglaterra. L’erudició de Dante Gabriel li venia doncs per influència paterna i aquesta influència no havia recaigut sols en ell, també els seus germans tenien coses a dir: la seva germana Christina era poetessa i William Michael, crític.

Encara que el jove Rossetti era conegut com Gabriel, ell sempre signava els seus escrits com Dante per les implicacions literàries que el nom té.

Des de molt jove va mostrar un gran interès per la literatura. Com tots els seus germans, aspirava a ser poeta. No obstant això, també volia pintar i mostrava un gran interès en l’art italià, especialment el medieval.

Publicava traduccions de Dante i d’altres poetes italians medievals, i el seu art buscava adoptar l’estil dels renaixentistes italians primitius.

Les primeres grans pintures de Rossetti mostren algunes de les qualitats realistes del primer moviment prerafaelita. Un dels elements pictòrics pel que destacava Rossetti dins d’aquest moviment era la utilització del cabell pèl-roig que era senyal de sensualitat pel simbolisme.

No obstant, les seves primeres pintures no ven tenir una bona acollida i això va fer que es retirés de les exposicions públiques i es dediqués a l’aquarel.la especialment doncs aquesta es podia vendre en privat. La temàtica del seus quadres es basava en textes de Dante i en particular en l’obra La vida nova que ell havia traduït a l’anglès.

En aquesta època es va produir un fet traumàtic per ell: la seva esposa Elisabeth Siddal es va suïcidar en donar a llum un nen mort. Això va fer que Rosseti caigués en una depressió que va fer que enterrés la major part dels seus poemes inèdits a la tomba d’Elisabeth.

Sota la influència de la mort de la seva dona, va pintar El somni de Dante davant la mort de la seva estimada, obra realitzada al 1871. No cal fer esment del sentit simbòlic del nom del quadre doncs és ben evident: Dante és ell mateix i Beatrice Portinari (l’estimada de Dante Alighieri) és un record a la difunta esposa del pintor. D’altra banda, aquesta pintura conté els elements que caracteritzen el moviment pre-rafaelita al qual Rossetti estava adscrit.

Com s’ha dit, el quadre està inspirat en La vita nuova de Dante Alighieri, un poema on Alighieri sommia que es conduit al llit de la moribunda Beatrice Portinari de qui estava enamorat. Dante, de negre, està mirant a Beatrice que jeu al seu llit de mort. Dues figures de dona vestides de verd sostenen un dosser sobre ella. També veiem un àngel vestit de vermell que sosté la mà de Dante i s’inclina per donar un petó a la noia.

En aquesta obra, Rossetti crea un món visionari amb complexos símbols. Un d’aquests inclou la roba verda de les assistents de Beatrice perquè el verd és color d’esperança. També podem veure en primer pla flors de primavera que son un símbol de puresa en al.lusió igualment a la noia. D’altra banda, els coloms vermells que son visibles fan referència a l’amor.

La model que fa el paper de Beatrice és Jane Morris. Aquesta dona encarnava l’ideal de bellesa pels pre-rafaelites de maneera que a part de model era una espècie de musa per ells.

El quadre va pertanyer al patrimoni de Rossetti durant deu anys fins que la Walker Art Gallery se’l va comprar. L’obra va donar diversos toms al llarg dels anys fins acabar en aquesta matreixa galeria de Liverpool que és a on haurem de viatjar si la volem veure en directe.

Per saber més de Dante Gabriel Rossetti: http://ca.wikipedia.org/wiki/Dante_Gabriel_Rossetti

File:Dante Gabriel Rossetti by George Frederic Watts.jpg

Així era Dante Gabriel Rossetti l’any que va pintar El somni de Dante davant la mort de la seva estimada (1871). El quadre és del pintor Watt.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: