• Home
  • /
  • Pintura
  • /
  • Goya
  • /
  • COMENTARI D’UN QUADRE: LA MAJA DESPULLADA, DE GOYA

COMENTARI D’UN QUADRE: LA MAJA DESPULLADA, DE GOYA

Archivo:Goya Maja naga2.jpg

La maja despullada és una de les més cèlebres obres de Francisco de Goya. L’hauria pintada durant l’última dècada del segle XVIII.

El quadre és el retrat a cos sencer d’una dona reclinada plàcidament en un llit i mirant-nos directament. No es tracta de ningún nu mitològic sinó d’una dona real, contemporània de Goya, que fins i tot en aquella època va ser anomenada “la gitana”.

La llegenda ha volgut veure en la model a la duquesa d’Alba (la teoria es basa en que Goya era molt amic d’ella) però també hi ha una altra hipòtesi que diu que es tracta de Pepita Tudó, primer amant i després esposa de Godoy durant aquella època (la teoria es basa aquí en que Godoy tenia el quadre gelosament amagat).

De l’aspecte tècnic es pot dir que es nota la influència del neoclasicisme pel predomini de la gamma cromàtica freda del quadre encara que com es típic en Goya, l’obra és audaç i atrevida (no com el neoclasicisme pur) com audaç és també l’expressió i l’actitut corporal de la model qui somriu aparentment satisfeta dels seus atributs i contenta, ens mira fixament.

Un altre element important de l’atreviment de Goya és que aquesta és la primera obra d’art (almenys que es conegui) on surt pintat el pèl púbic femení.

També cal destacar la particular lluminositat que Goya dona a la model nua, lluminositat que contrasta amb la resta de l’ambient. I també un altre element destacable i típic d’aquest pintor: l’expressivitat que sap donar als ulls.

Aquest és un quadre trencador perquè des de feia segles gairebé sempre es recorria a subterfugis per poder representar la dona despullada, per exemple, temes mítics. En canvi aquesta maja és una dona real.

Es sap que en un principi el quadre va ser propietat de Manuel Godoy. Després va passar a la Real Academia de San Fernando, a una sala reservada d’accès molt restringit on eren els quadres més atrevits. Des de 1910 es troba al Museu del Prado de Madrid que és on el podem veure ara.

La història d’aquest quadre és interessant: al 1807, Fernando VII se la va confiscar a Godoy i set anys després la Santa Inquisició la va segrestrar per trobarla-la obscena; de fet, fins i tot van iniciar un judici contra Goya del qual el pintor va poder sortir absolt gràcies a l’influx del cardenal Luis María de Borbón, però la pintura va quedar dipositada fora de la vista del públic fins a començament del segle XX.

Una última curiositat: al 1927 Correos va emetre un segell amb la Maja despullada, sent la primera vegada que apareixia un nu femení en el món de la filatèlia. No cal dir que també va ser un gran escàndol.

Per saber més de Goya: http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Goya_y_Lucientes

Aquest curt i curiós video ens permet veure el quadre en tres dimensions:

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: