COMENTARI D’UN QUADRE: RAMÓN CASAS. AU MOULIN DE LA GALETTE

El pintor, dibuixant i cartellista barceloní Ramón Casas va ser un dels més importants impulsors del modernisme català.

Com que com estudiant no va ser un noi massa bo, ràpidament es va volcar cap a la seva vessant artísta, formant-se a Barcelona amb el mestre Joan Vicens. Posteriorment es va perfeccionar a Paris on va viure entre 1890 i 1894.

En les seves primeres obres va plasmar interiors i exteriors de Paris utilitzant concepcions modernistes.

A la seva tornada a Barcelona va continuar conreant aquesta tendència, sobre tot en els seus quadres d’interiors amb figures femenines, però es va sentir també atret per la pintura històrica, en particular per la plasmació d’esdeveniments contemporànis que va plasmar en quadres de gran format amb multitud de figures i dotats en alguns casos d’una forta intensitat dramàtica.

També les procesons i els balls estaven entre els seus temes favorits.

De la seva època parisenca abans esmentada, pertany l’obra Au Moulin de la Galette. La va fer l’any 1892, com s’ha dit, a Paris.

Els cafès són un dels motius favorits de la pintura que es desenvolupava a aquella ciutat els últims anys del segle XIX. Es tractava d’una temàtica una mica escandalosa per l’època doncs representava ambients i personatges poc recomanables: una dona sola en un cafè bevent i fumant era una imatge inequívoca per al públic d’aquells temps.

Casas recorda amb aquesta pintura a Manet (i no era la primera vegada que ho feia), tant en la iconografia com en la integració en un sol pla de l’espai de la figura i el fons esbossat del local, com en l’espai d’el bar del Folies-Bergère.

Pel quadre va posar Madeleine de Boisguillaume,  que també va ser model de Toulous-Lautrec i per això se’l coneix també per la Madeleine.

Aquesta pintura està exposada actualment al Museu de Montserrat.

Per saber més de Ramón Casas: http://es.wikipedia.org/wiki/Ramon_Casas

Així era Ramón Casas al 1930 (autoretrat).

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: