COMENTARI D’UNA ESCULTURA: L’ORACIÓ DE L’HORT, DE FRANCISCO SALZILLO

L’oració de l’hort, de Salzillo.

L’àngel i Jesús.

Sant Pere no està del tot dormint i té una mà llesta per si ha d’intervenir.

Oración del huerto. Salzillo. Apóstol Santiago.

Sant Jaume, dormint assossegadament.

El rostre de l’àngel reflecteix una bellesa indefinida.

La cara de Jesús mostra angoixa.

Un dels més il.lustres murcians de la història és Francisco Salzillo y Alcaraz, escultor barroc que passa per ser el més important imatger espanyol del segle XVIII.

Fill de l’italià Nicolas Salzillo, també escultor, Francisco es va dedicar de forma exclusiva als temes religiosos.

Tota la seva vida la va passar a Múrcia on va guanyar una gran fama. Només va sortir d’aquesta ciutat una vegada, va ser per anar a Cartagena per lliurar personalment imatges de sants. Es devia sentir molt a gust a Múrcia doncs va arribar a refusar una invitació del comte de Floridablanca per traslladar-se a Madrid; això li hauria servit per donar-se a conèixer a la cort.

L’any 1752, Joaquín Riquelme Togores, majordom de la confraria de Jesús Natzarè, va encarregar a Salzillo els passos de La Caiguda i L’oració de l’Hort. Aquest últim acabaria sent el pas més famós de Salzillo.

Recull el moment en el que Jesús s’ha retirat amb alguns dels apòstols a l’hort de Getsemaní. La imatge es basa en el que expliquen dos evangelis, el de Marc, capítol XIV, que diu que Jesús va sentir l’angoixa de la mort, i el de Lluc, capítol XXII que relata que un àngel se li va aparèixer per reconfortar-lo.

Està compost per cinc figures. A la part de davant es veu a Jaume, Pere i Joan dormint, cada un d’ells en una posició diferent i evidenciant una fase també diferent de la son (a Pere se’l veu mig incorporat  i amb una mà a l’espasa en la fase d’entreson). Rere d’ells veiem a Crist i un àngel qui amb una mà el recolza doncs Jesús està compungit i amb l’altra li està senyalant el calze que en les processions curiosament apareix sobre una palmera carregada de dàtils que està enfront d’una rama d’olivera per representar així l’hort de Getsemaní.

Aquests estats de son dels apòstols als que em referia son també una al.legoria dels estats de la vida. Així, Sant Joan que és el més jove, té un son confiat i profund. Sant Jaume, home madur, el té assossegat. De Sant Pere, en ser el més ancià, ja s’ha dit que és qui més en vetlla està. El fet de que tingui una mà sobre l’espasa ja indica que la té preparada si es donés el cas que hagués d’intervenir. Aquesta última figura és de les més remarcables del grup per l’expressió del rostre, la perfecta anatomia del braç en alerta i els esplèndids plecs del peu.

A Crist se’l veu amb un posat més bé implorant, com si estigués enfonsat pel pes del destí que se li presenta, amb mirada suplicant. Això contrasta amb la serena bellesa de l’àngel que el conforta.

El que pretenia Salzillo era accentuar el dramatisme de l’escena mostrant l’angoixa de Crist que dubta del seu destí mentre que la majoria dels apòstols dormien aliens a la gravetat dels fets que succeiran i al sofriment de Jesús, la soledat del qual en aquells moments es fa més palpable.

L’obra va ser realitzada per sortir en processó el divendres sant i compleix a la perfecció les directrius que havia marcat el Concili de Trento segons les quals les obres religioses havien de servir per ensenyar les veritats de la fe i de la passió de Crist al poble i, també, per promoure els sentiments religiosos en els fidels. Per això Salzillo utilitza un llenguatge artístic que barreja realitat, visible en els rostres dels apòstols, amb la idealització en els rostres de l’àngel i de Jesús.

Qui vulgui veure l’original d’aquest conjunt escultòric haurà de viatjar fins a Múrcia doncs es trobar al Meseu Salzillo d’aquella capital. I, per descomptat, el divendres sant el podrà veure a la processó tal com apareix en aquest vídeo:

Per saber més de Francisco Salzillo: http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Salzillo

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: